Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Lukács László György (Jobbik) a kínai elnök múlt heti budapesti látogatása kapcsán bírálta a kormányt. Szerinte aggodalomra ad okot, hogy a Kínai Kommunista Párt vezetője éppen a Európa-napon jött a magyar fővárosba.

Szerinte nem segít Magyarország függetlenségének az a „diplomáciai szájra puszi”, amit a kínai elnökkel váltott a magyar kormány, Magyarország elsődleges érdeke, hogy az orosz és a kínai hatalmi erőtértől távol maradjon.

Hangsúlyozta: helyre kell állítani Magyarország nyugati orientációját. Nekünk Európa garantálja a gazdasági, a fizikai és a létbiztonságot, nekünk Európával kell új alapokra helyezve szövetséget kötni, nem a kínai és az orosz diktátorok kegyét kell keresni – értékelt. Megjegyezte: bár a kormány és a Fidesz magát a keresztényüldözés elleni fellépés egyik legfőbb harcosának nevezi, a hírek szerint nem kérte számon a kínai elnökön az országában egyre erősödő keresztényüldözést.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: a Jobbik külpolitikai álláspontját nehéz követni, hiszen korábban uniós zászlót égettek, és ki akarták léptetni Magyarországot az EU-ból. Megjegyezte: bárcsak a Jobbik kommunistákkal és posztkommunistákkal kapcsolatos felfokozott érzékenysége ugyanilyen erős lenne akkor, amikor a „posztkommunistákkal” indul közösen a választáson.

Hangsúlyozta: az európai nagyhatalmak vezetői rendszeresen folytatnak gazdasági kérdésekben tárgyalásokat Kínával, ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a kínai elnök mostani európai körútján Párizson kívül Budapestet vette még célba.

A Magyarország a világ meghatározó hatalmaival, gazdasági centrumaival szeretne erős, kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolatokat ápolni, ide tartozik Kína is, amely a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyhatalma – tette hozzá az államtitkár.

Korábban írtuk