A jogi határzárat szigorító javaslat ellen tiltakozik több jogvédő és civil szervezet, köztük az Amnesty International (AI) Magyarország és a Magyar Helsinki Bizottság. Az erről szóló nyilatkozatot az AI hétfőn juttatta el az MTI-hez.

A közleményben felidézik, a javaslat szerint a rendőrség minden Magyarországon jogellenesen tartózkodó külföldit visszakísérne a határkerítés túloldalára, valamint azokat a menedékkérőket, akiket beengednének a tranzitzónába, kötelezően „fogva tartanák”, és a tranzitzónát csak „a kiléptető kapun keresztül” Szerbia vagy Horvátország felé hagyhatnák el.

A szervezetek azért ellenzik a javaslatot, mert szerintük annak elfogadása esetén ellehetetlenülne a menekülők hozzáférése a nemzetközi védelemhez, ráadásul a tervezet nem tesz kivételt még a gyermekek, idősek, családok esetében sem, minden menedékért folyamodó embert őrizet sújtana.

Álláspontjuk szerint tervezet ellentétes Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeivel, és csupán az idegengyűlölő, félelemkeltő propaganda fenntartását szolgálja.

A szervezetek ezért arra kérik az országgyűlési képviselőket, ne szavazzák meg a szigorítást. Azt szeretnék, hogy a migráció kérdését ne a napi politika használja félelemkeltésre, hanem felelős szakpolitika működjön a szakemberek és az érintettek bevonásával.

A nyilatkozatot az AI és a Magyar Helsinki Bizottság mellett aláírta az Artemisszió Alapítvány, a Cordelia Alapítvány, az Ebony Afrikai Egyesület, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület és a MigSzol – Migráns Szolidaritás Csoport.

MTI