Az Európai Unió belügyi biztosa kijelentette, megrázó, hogy egy ennyire kicsi – húsz négyzetkilométeres – szigetre mekkora migrációs nyomás nehezedik. Emlékeztetett, év eleje óta több mint 65 ezer ember érkezett az olaszországi partokra, és majdnem kivétel nélkül a szigeten kötöttek ki.

Hirdetés

„Mindez nem olasz, hanem európai kihívásnak számít” – mondta Ylva Johansson. A biztos a Kanári-szigetek és Leszbosz után, az Észak-Afrikából Európába érkező migráció déli kapujának tartott Lampedusát kereste fel. A júniustól az olasz vöröskereszt működtette, négyszáz fős táborban a múlt hétvégén több mint 3300-an szorongtak, a biztos érkezésére kiürítették a központot, ahol négyszázharmincan maradtak.

A vöröskereszt sátrában tartott sajtótájékoztatón Ylva Johansson méltatta a római kormány munkáját a migrációs helyzet kezelésében. Hangsúlyozta: Olaszországra egyre nagyobb nyomás nehezedik, és egyetlen tagállam sem képes egyedül szembeszállni a migrációs áradattal, éppen ezért Brüsszel és a többi tagállam „teljes támogatására” van szükség.

Köszönetet mondott a parti őrség, a rendőrség, a vöröskereszt munkájáért.

Korábban írtuk

A svéd szociáldemokrata politikus hangoztatta, hogy az Európai Unió a helyzet javításán dolgozik, valamint a finanszírozások növelésén. Utóbbiak – vélte – önmagában nem elegendőek, ezért van szükség európai jogszabályokra migrációs és menekültügyi téren.

Johansson reményét fejezte ki, hogy az európai migrációs megállapodást minél előbb tető alá lehet hozni. Nagy sikernek nevezte az arról tartott uniós belügyminiszteri ülést, amelyen csak két állam – Lengyelország és Magyarország – mondott nemet a migránsok szétosztására. Újságírói kérdésre válaszolva Ylva Johansson normálisnak nevezte, hogy ilyen horderejű javaslat nem talált egyhangú támogatásra.

„Minden héten megtörténik, hogy szavazáskor valaki nemmel szavaz. Az a fontos, hogy stabil többség legyen, és a többség által elfogadott szabályokat mindenkinek követnie kell” – jelentette ki. Megjegyezte, az uniós javaslat a szétosztásra épül, ami „nem kötelező, kötelezőnek a szolidaritás számít abban az esetben, ha egy tagállam nyomás alá kerül, ahogyan Lengyelországgal történt”. Utalt az ukrajnai menekültek befogadására.

Kiemelte, hogy április végén Tunéziában tárgyalt egy esetleges megállapodásról, ami az emberkereskedelem elleni közös fellépést, valamint az Európából kiutasított gazdasági bevándorlók visszafogadását tartalmazná. Együttműködést szorgalmazott a kiindulási és tranzitországokkal.

Matteo Piantedosi elmondta a római belügyi tárca át akarja alakítani a 2015 óta regisztrációs központként működő lampedusai tábort, ami azt jelenti, hogy belépési pont marad, ahonnan azonban minél gyorsabban el akarják szállítják az érkezőket.

Hangoztatta, hogy a jobboldali kormány a gazdasági bevándorlók kitoloncolása felgyorsításán dolgozik: a belügyi és az igazságügyi minisztérium kiutasítási központokat kíván felállítani Szicília több pontján, valamint az északkeleti Friuli-Venezia Giulia tartományban, amely a balkáni migrációs útvonal célállomása.

„A migráció kihívása még évekig el fog tartani, és nem fog varázsütésre megoldódni, de azon kell dolgoznunk, hogy rendezettebbé tegyük, a humanitárius szempontokat a biztonsággal egyeztetve” – hangoztatta Matteo Piantedosi.