A tavalyi évhez hasonlóan idén is Szilvásvárad ad otthont a Nemzeti Vágta rendezvényeinek, október 4-én nulladik nappal indul a verseny, majd a következő két napon lesznek a döntők – nyilatkozta Szotyori Nagy Kristóf.

Hirdetés

Az előfutamok mezőnyét a Nemzeti Lovarda segítségével sorsolták ki. A nemzetközi vágta kissé átalakult a korábbiakhoz képest, mivel azon a magyarokkal együtt kilenc ország vesz részt a saját díszegységeivel, a nulladik napon pedig nemzetközi versenyen a lovasrendőrök mérik össze a tudásukat. A versenyigazgató arról is beszélt, hogy a megmérettetést Magyarország egyik legkedveltebb turisztikai helyszínén, a Bükk hegység lábánál rendezik meg, és azon az Erdélyből, a Vajdaságból, a Muravidékről, a Felvidékről érkezők is részt vesznek.

Fontos különbség a más lovasversenyekhez képest, hogy a Nemzeti Vágtán nem egyénileg, hanem településenként indulnak a versenyzők. A nemzetközi futamokon kizárólag öt évesnél idősebb, magyar tenyésztésű lipicai lovakkal lehet indulni – emelte ki. A Nemzeti Vágtán 18 éves kortól lehet indulni, azon hatvan település képviselteti magát, az előfutamban négy és fél kört teljesítenek a lovasok.

A hatvan csapatból tizenhatan vesznek részt a vasárnap délelőtti középfutamokban, majd négyen a délutáni döntőben. A korábbi évekhez képest változtattak a mezőny összetételén, mivel egyre több fiatal szeretne indulni a Nemzeti Vágtán: a 10-13 évesek a Huszárgyerek Vágtán indulnak pónikkal, a 14-17 évesek ugyancsak pónikkal a Kishuszár Vágtán versenyeznek. A szervezők kiemelt célja, hogy megismertessék a huszár hagyományokat, ezért a futamokon kívül csatajelenetekkel, történelmi előadással és más ügyességi versenyekkel is készülnek – hangsúlyozta Szotyori Nagy Kristóf.

Korábban írtuk