Eddig nem tért ki rá, de Retkes Attila az általa vezetett vállalkozáson kívül egyéb társaság NKA-s pályázatában is érintett volt, mialatt, 2008 januárja és 2009 júliusa között, az Alap döntéshozójaként dolgozott.

Volt másik

Korábban a Checkpoint Charlie című blog azt írta, hogy Retkes Attila cége, a Klasszikus és Jazz Lap-, Könyv- és Hanglemezkiadó Kft. valamint más vállalkozásai összesen több mint 145 millió forint támogatást kaptak az NKA-tól. A blogban közölt adatokat az NKA Bizottságának elnöke, Harsányi László, illetve Retkes Attila többször cáfolta. Az SZDSZ elnöke szerint nem igaz, hogy a névvel említett cége mellett más vállalkozásával is pályázott közpénzekre, a párt honlapján kedden közzétett kimutatás szerint pedig az elnyert összeg jóval alatta marad a blogban leírtaknak.

Retkes Attila közölte, cége 2001 és 2008 között pályázott az NKA-nál, és összesen 47 millió 530 ezer forintot kapott azt Alaptól. A politikus az üggyel kapcsolatban legutóbb az MR Online-nak azt mondta, a blog szerzője, Végső Zoltán – aki korábban a cége által kiadott Gramofon című lap szerzőjeként dolgozott – alaptalanul vádaskodik. Retkes Attila azt állította, a blog hemzseg a hazugságoktól, ami összefügghet azzal, hogy Végső Zoltánt korábban alkalmatlanság miatt eltanácsolták a Gramofontól. „A bosszúból írt bejegyzése előtt azt csinálta, hogy beírta az NKA keresőjébe a klasszikus és jazz szavakat, majd az összes erre kiadott pályázati eredményt összeadta, miközben én egyetlen céggel indultam az NKA-nál.”

Retkes Attila a blog cáfolataként korábban is arról beszélt, hogy a Klasszikus és Jazz Lap-, Könyv- és Hanglemezkiadó Kft-n kívül más vállalkozása révén nem volt érdekelt a pályázatokon, ezért csak a 47 milliós pályázati bevétellel tartozik elszámolni. Az NKA adatai és a korábbi sajtócikkek összevetése alapján azonban Retkes Attila legalább még egy cég, a Kortárs Improvizatív Zenei Menedzsment Szolgáltató Kft. esetében is érintett volt a pályázatok elbírálásakor. A kérdés felvetésekor Retkes Attila a korábban mondottakhoz hozzátette, hogy közvetve valóban kapcsolatba hozható a másik említett vállalkozással is. A szolgáltató kft. 2009 májusában 2 millió forintot nyert a Zenei Szakmai Kollégium egyedi döntése alapján a Gramofon díjak elnevezésű zenei verseny gálakoncertjére. A Gramofon díjra a Retkes Attila vezette, azonos című lap kritikusai adhatnak le jelölést, a döntéshozó testületnek pedig ő maga is tagja.

A kiegészítő információ árnyalja a politikus korábbi nyilatkozatát, amely szerint 2009-ben már kimaradt a Zenei Szakmai Kollégium forrásaiért induló pályázatokból, miután az új szabályok szerint olyan cég nem szállhat versenybe, amelynek vezetője testületi tag. Retkes Attila szerint a szolgáltató kft. idei jelentkezése az NKA-nál nem változtat a lényegen, mert nem az ő cége, érintettsége miatt pedig nem vett részt a vállalkozás pályázatának elbírálásában. Retkes Attila a korábbi pályázatok elbírálását is szabályosnak tartja, úgy véli saját cége mindig szabályosan, befolyásolástól mentesen nyert a Zenei Szakmai Kollégiumnál.

Rekordnyeremény

A kimutatások szerint a Klasszikus és Jazz Lap-, Könyv- és Hanglemezkiadó Kft. 2002 tavaszán kapott először pénzt a Zenei Szakmai Kollégiumtól, utoljára pedig 2008-ban. Utóbbi adatot a politikus közölte, kijavítva az SZDSZ honlapján található összesítést, amelyen 2009 szerepel utolsó évként.

A Retkes Attila cégének juttatott támogatások összege évről évre változott, az azonban a néhol ellentmondásos és a politikus által vitatott adatokból is egyértelműen kivehető, hogy vállalkozása 2008-ban kapta a legnagyobb támogatást a szakmai kollégiumtól, illetve a kulturális miniszter NKA-keretéből. Míg 2007-ben 2 millió forint jutott Retkes Attila cégének, 2008-ban már majdnem 13 millió, ha figyelembe vesszük az NKA kimutatásában szereplő, de a politikus által vitatott egyik 3 milliós tételt is.

A Retkes Attila testületi tagságát megelőző évek átlagához képest is van különbség az elnyert pénzek között. 2002 és 2007 között a Klasszikus és Jazz Lap-, Könyv- és Hanglemezkiadó Kft-nek a juttatott összegek középértéke körülbelül 5 millió 800 ezer forint, ami fele a 2008-ban a kapott összegnek. Igaz, 2008 előtt volt egy olyan év (2004), amikor több mint 9 milliót nyert Retkes Attila cége. A politikus a támogatások mértékéről azt mondta, szerinte egyik év alapján sem mondható, hogy megugrott volna a vállalkozásának ítélt összeg.

A cég általában a Zenei Szakmai Kollégium pályázatain nyert, de többször kapott a kulturális miniszter által kiosztható keretből is. Retkes Attila kft-je, a liberális politikus beszámolója szerint, legutóbb 2008-ban pályázott sikerrel Hiller István MSZP-s tárcavezetőnél, akkor 5 millió 200 ezer forintot kapott. „Balogh Gyula, a minisztérium szakállamtitkára értesített még 2008-ban, hogy megnyertük az összeget, tehát az NKA kimutatása, ami 2009-re teszi a döntés évét, téves.”

Bíbor szín

Retkes Attila elmondta még, hogy pártelnökké választásakor lemondott az NKA szakmai kollégiumában betöltött posztjáról, a cége által nyert pénzeket pedig minden esetben szabályosan kapták, és szabályosan költötték el, abból egyetlen fillér sem gazdagította. A szabad demokrata pártelnök azt is közölte, az őt korrupció gyanújába keverő Checkpoint Charlie című blog szerzőjét várhatóan bepereli.

„Ez olyan, mintha valaki kitalálná rólam, hogy fojtogató vagyok, aztán nekem kellene magyarázkodnom, hogy nem szorongatom senkinek bíbor színűre a torkát” – mondta Retkes Attila.

A liberális politikusokkal kapcsolatban felvetődő korrupciós vádakra Retkes Attila vasárnapi megválasztása után külön kitért. A pártelnök azt mondta, sajnálja azokat a korrupciós ügyeket, amelyekben az elmúlt tizenöt évben az SZDSZ érintett volt, amelyekkel besározták a szabadelvű eszmét. A politikus hozzátette, az SZDSZ-re a jövőben a korrupció árnyéka sem vetődhet.

Retkes Attila szerint rá nem vetődött a korrupció árnyéka, mert minden esetben szabályosan járt el, így ezzel az üggyel a továbbiakban nem kíván foglalkozni.

(MR Online)