–23%

Több mint kilencezerrel csökkent az utóbbi években a hazai abortuszok száma. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a szám még kisebb legyen, mondta Rétvári Bence államtitkár.

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Csaknem huszonhárom százalékkal, vagyis több mint kilencezerrel csökkent 2010 és 2015 között a magyarországi abortuszok száma. Az idei első negyedévben ez a szám további négy százalékkal mérséklődött. A házasságban élő nők által végzett művi terhességmegszakítások száma 35 év alatt mintegy 85 százalékkal lett kevesebb.

Ezek tényadatok, és mutatják a kormányzati intézkedések számottevő eredményeit, írta közleményében Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Korábban Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt arról, hogy a javuló tendencia ellenére Magyarországon európai viszonylatban még mindig magas az abortuszok száma: minden harmadik élve születésre jut egy terhességmegszakítás, míg az európai átlag szerint ötre. A politikus úgy véli, alapvetően az összes kelet-európai országra jellemző, hogy az abortuszok száma magas, hazánk esetében ez a rendszerváltás előtti időszak öröksége lehet. A kormány mindent megtesz azért, hogy még kevesebb abortusz legyen, mondta nemrégiben Rétvári Bence. Hozzátette, ösztönözni kell a várandós nőket, hogy ne vetessék el magzatukat, ennek érdekében az állam nagyobb segítséget nyújt az örökbe adáshoz, nevelőszülőknél való elhelyezéshez.

A KSH közleménye szerint kevesebben születtek, de kevesebben is haltak meg 2016 első nyolc hónapjában, mint az előző év azonos időszakában, összességében tehát mérséklődött a természetes fogyás. Január és augusztus között 60 418 gyermek született, ami 0,2 százalékos visszaesést jelent. A halálozások száma 8,9 százalékkal csökkent, 82 564 volt. A természetes fogyás 22 146 volt, 7927-tel kisebb az egy évvel korábbinál, ez 26 százalékos csökkenést jelent. A születésszám az év négy hónapjában alacsonyabb, négyben magasabb volt az egy évvel korábbihoz képest. A februári szökőhónapot nem számítva a legnagyobb, 5,9 százalékos emelkedést augusztusban regisztrálták, a legjelentősebb, azonos mértékű csökkenés pedig májusban volt. 2016 első nyolc hónapjában 36 026 volt a házasságkötések száma, ez 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A családok támogatása továbbra is a kormány kiemelt célja, ezt mutatja, hogy a jövő évi költségvetésben tíz százalékkal többet fordítanak családtámogatásra, mint az idén, közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára múlt szombati sajtótájékoztatóján.