Az Egyesült Államokban már infrakamerával vizsgálják, hol szökik el a meleg egy lakásból, mennyire szigetelnek a falak és az ablakok. Egy kis szerkezet a különböző hőmérsékletet különböző színekkel jelzi. Ha valahol más színű a fal, mint kellene, ott rossz a szigetelés.

Ha nem is ennyire profi eszközökkel, de hamarosan Magyarországon is hasonló átvizsgálást kell csináltatnia mindenkinek, aki el akarja adni, vagy bérbe akarja adni a lakását. 2009 januárjától ugyanis egy zöldkártyát, energiatanúsítványt kell szereznie. Olyat, mint egy mosógépnek, hogy milyen energiaosztályú, mennyi energiát fogyaszt. Ez uniós követelmény. Németországban, Dániában, Nagy-Britanniában már működik ez a rendszer. Az épület szerkezetét, az építési anyagokat, az ablakok minőségét, a fűtési rendszert, a kazán korát vizsgálják.

Az Energiaklub programvezetője, Király Zsuzsanna szerint minderre azért van szükség, mert hiába vizsgáljuk meg, hogy nagyjából milyen állapotban van az ablak, illetve milyen régi mondjuk a cirkó, egy lakás még így is sok meglepetést tartogat a leendő vevőnek. Lehet, hogy megkapja a vevő a részletes műszaki dokumentációt, abban viszont laikusként nem igazodik el.

Magyarországon a lakásokat két-háromszor annyi energiával lehet felfűteni a lakásokat, mint például Ausztriában, ez az elavult rendszerekből, a rossz hőszigetelésből adódik a programvezető szerint.

Január elsejétől már szükség lesz a lakás zöldkártyájára. Az előkészületekkel egyelőre sehol sem tartanak az illetékesek. Nem tudni, kik csinálhatják majd az átvizsgálást, hogy mennyibe kerül majd, hogy pontosan mit vizsgálnak. Az Energia Klub ezért sürgető levelet írt a miniszterelnöknek.

Késésben van a bevezetés – ezt gondolja az egyik nemzetközi tanúsító cég magyarországi vezetője, Balogh Béla is. Szerinte kritikus fontosságú az épületek energiatanúsítása, már csak azért is, mert Európában az összes energia felhasználás 48 százaléka hűtés és fűtés.

Balogh Béla úgy véli: nem lenne jó, ha néhány cég lenne csak a piacon, de az sem, ha bárki csinálhatna ilyen igazolást. A szakértő úgy számolja, hogy egy 15 millió forintot érő lakásnál nagyjából 75 ezer forint lesz egy ilyen tanúsítvány.

A zöldkártyán a tervek szerint nem csak megállapítások lesznek, hanem javaslatok is, hogyan javíthatók ki a hibák. Az Energia Klub azt várja, hogy jövőre megugrik a kereslet a jól szigetelt lakások iránt, így a piac törvényei alapján előbb-utóbb mindenki odafigyel majd saját lakása energiafogyasztására.

(MR)