A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófát követően bevezetett egyedülálló jogintézmény tevékenységéről és az elvégzett feladatokról több száz oldalas zárójelentés készült – mondta Kossa György, az állami felügyelet vezetője az MTI-nek. Az állami felügyelettel együtt pénteken a Veszprém megyére kihirdetett veszélyhelyzet is megszűnik.

A honvédelmi törvény módosítását, az úgynevezett „lex Mal-t” – amely lehetővé tette a Mal állami felügyelet alá vonását – tavaly október 11-én fogadta el nagy többséggel a parlament.

Kossa György alezredes közölte: az ellenőrzés alá vont céget sikeresen kivezették a katasztrófát követő krízishelyzetből, a felügyelet munkatársai ellenőrizték és nyomon követték a timföldgyár működését pénzügyi, technológiai, bányászati, beszerzési, jogi, környezetvédelmi, munkavédelmi, kárenyhítési és biztonsági területeken. Hozzátette: a katasztrófavédelmi kormánybiztos irányítása alatt újraindulhatott a termelés, és a hetvenéves vörösiszap-kezelési technológia helyett alig négy hónapon belül új, száraz technológiát vezettek be. A kárelhárítás mellett részt vettek a különböző hatósági – vízügyi, bányakapitánysági, egységes környezethasználati – engedélyek kidolgozásában.

A felügyelet vezetője a jövőbeni feladatokról szólva elmondta, hogy az átszakadt X-es tározó bezárása jelenleg ötven százalékos készültségben van, a 12 méter mély és 105 méter hosszú vízzáró résfala elkészült, a kazetta végleges bezárása két év múlva fejeződik be.

Kiemelte, hogy eddig a Malnak csaknem kétmilliárd forintos költséget jelentett a különböző védművek és völgyzáró gátak megépítése, a tározótérben lévő csurgalékvizek kezelésére kiépített automata semlegesítő rendszer üzembe helyezése, a technológiaváltásra 500 millió forintot költött a cég. Ki kell építeni még egy XII-es záportározót, amelynek a kivitelezése június 20-án elkezdődött – mondta Kossa György, hozzátéve, hogy a gyár teljes területén lévő tizenegy vörösiszap-tározó csapadékvíz-elvezető rendszerének felújítása várhatóan két évig tart.

Szólt arról is, hogy a napokban tartottak egy veszélyhelyzet-kezelési gyakorlatot, amelyet a kidolgozott új tervnek megfelelően a timföldgyár sikeresen végrehajtott. Kialakítottak egy diszpécserközpontot is, amely a gyártás irányítása mellett a biztonságirányítással és a környezet – levegőszennyezettség, vizek, időjárás – monitorozásával foglalkozik, illetve a határértékektől való eltérés esetén riasztást ad ki az illetékes hatóságok és a diszpécser számára.

A felügyelet által iktatott mintegy 28 folyóméternyi iratanyagot tételesen átadják az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak – tette hozzá Kossa György.

A „lex Mal” értelmében a gazdasági társaságok honvédelmi érdekből állami irányítás alá vonhatóak; az ajkai timföldgyár felügyeletét mintegy tízoldalas működési rend szerint végezték. Ez tartalmazta a többi között, hogy a kormánybiztos hagyta jóvá és ellenjegyezte a cég vagyoni kötelezettségvállalásait.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

(MTI)