Június harmadik hétvégéjén az apákat ünneplik – írta közleményében a Kincs, emlékeztetve arra, hogy az apák napja megünneplését egy édesapja által felnevelt nő kezdeményezte az Egyesült Államokban 1909-ben, majd 1972-től vált hivatalos ünneppé a tengerentúlon. Magyarországon 1994-ben indítottak mozgalmat az apák napja bevezetésére, és ma már egyre többen ünneplik nálunk is az apákat, leginkább a fiatalabb korosztályban.

Hirdetés

Az intézet szerint a gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával kialakított viszony.

Kutatások bizonyítják, hogy az aktív apai jelenlét a gyermekek és az apák életminőségét is javítja, több a boldogabb és elégedettebb az együtt élő apák és gyermekeik között. Míg régen főként a család eltartása és védelme volt egy férfi legfontosabb szerepe, napjainkban egyre többen vesznek részt a gyereknevelésben és a kisgyermekek ellátásában, a kisgyermekes apák mintegy háromnegyedére jellemző ez a hozzáállás – írták.

Közölték azt is, hogy saját felmérésük szerint ma már a szülések 60 százaléka apás szülés, és ezekben az esetekben az édesanyák általánosságban kedvezőbb szülésélményről számolnak be.

Az erősödő apai jelenlét és támogatás a várandósság és a szülés idején, de később, a kisgyermek gondozása során is jól érzékelhető. 2012 óta több mint tízszeresére nőtt a gyermekgondozási díjban részesülő férfiak száma – sorolták.

Az intézet hangsúlyozta: örömteli, hogy egyre több gyermek születik és él olyan családban, amelyben mind a két szülő jelen van.

Azt írták: 2015-höz képest csaknem másfélszeresére nőtt a házasságban születő kisbabák aránya, míg korábban a gyermekek fele (52 százaléka), ma már mintegy háromnegyede (70 százaléka) olyan családba születik, ahol házasok a szülők. Jelezték: ez rendkívüli növekedés, ami Európában csak Magyarországon történt meg az elmúlt években, ezzel az Európai Unió átlaga fölé emelkedett a házasságon belüli szülések aránya Magyarországon.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy 2010 óta megduplázódott a házasságkötések száma, és a csaknem 40 százalékos csökkenéssel hat évtizedes mélypontra esett vissza a válások száma. Ezen kedvező folyamatoknak köszönhető, hogy mára már mintegy százezerrel csökkent az egyszülős családok száma, azaz egyre több gyermeknek adatik meg, hogy mindkét szülőjével együtt éljen – olvasható a Kincs közleményében.

A Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete (Ficsak) az MTI-nek a vasárnapi apák napja alkalmából az MTI-hez küldött közleményében azt írta, az egyesület arra kéri a gyermekeket, hogy ezen a különleges napon öleljék meg édesapjukat, köszönjék meg nekik a sok szeretetet, törődést és a biztonságot, amelyet az édesapák adnak – sokszor láthatatlanul – a teljes családnak.

Hozzátették: idén is megrendezik a hagyománynak számító apáknapi ünnepségüket, ahol a szervezők az édesapák megbecsülésére és a minőségi együtt töltött idő fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet.

Emellett online játékot is hirdetnek, a felhívás a Ficsak Facebook-oldalán található. Az egyesület édesapákkal kapcsolatos, kedvező hangulatú és üzenetű képeket vár, amelyeken az édesapák láthatók gyermekükkel, gyermekeikkel. Emellett azt kérik, a kép mellé írják oda a pályázók, mi az a három program, amelyet a leginkább szeretnek együtt csinálni. A játék fődíja egy családi belépő egy szabadon választható magyarországi bobpályára.

A Ficsak üdvözli – írták -, hogy a kormányzat igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy az édesapák anyagilag is minél nagyobb megbecsülést kapjanak, és ezáltal minél több gyermek szülessen Magyarországon.

Magyarországon – még ha nem is annyira elterjedt – de az édesapáknak is lehetőségük van igénybe venni a gyedet, a gyest, valamint a családi adókedvezményt – jegyezték meg.

Korábban írtuk