A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára nehezen tudta fegyelmezni érzelmeit, személyes véleményét a siket olimpikonok méltatlan bánásmódja miatt. Miután az ország a sporttörvényben is elismerte, hogy a siket sportolók eredményei ugyanolyan értékűek, mint az épeké – mondta Molnár Zoltán – törvény szerinti kötelessége lenne mindenkinek ekképp viszonyulni a siket olimpikonjainkhoz.

– Ezek a fiatal sportolók büszkévé tették Magyarországot és lehet mondani, elkápráztatták a világot is. Bajnokként, példaképként kellene rájuk tekinteni. Üzenem így a kormányzati szerveknek, hogy méltatlan volt a siket olimpikonokkal szemben, amit tettek, és megalázó azokkal az emberekkel szemben, akik őket támogatták – hangsúlyozta a főtitkár.

A siket sportolók munkája, és eredményei mögött rengeteg önerő van, mivel csak csekély állami támogatásra számíthattak. A siketlimpia magyar érmeseit egy fillér sem illeti meg. A Kormány által biztosított összegen felül csak a családok, a MOB fél milliós anyagi támogatása és néhány szponzor támogatásán múlt, hogy sikeres sportolóink egyáltalán kijuthattak a XXI. Nyári Siketlimpiai Játékokra.

Dr. Kósa Ádám, a FIDESZ európai parlamenti képviselője, aki jelenleg is aktív sportolóként egy siketekből álló csapat kapitánya, Molnár Zoltánhoz hasonlóan szintén döbbenetének adott hangot, miután ismertté vált a Szociális- és Munkaügyi Minisztérium ajándékának tartalma. Mint a Siketlimpiát szervező Nemzetközi Siket Sportbizottság (ICSD) tisztviselője részt vett a tajvani Siketlimpia rendezvényein, személyesen is tapasztalhatta: a magyar siket sportolóink teljes erőbedobással küzdöttek azért, hogy Magyarországnak dicsőséget szerezzenek. A szaktárca ünnepségén is ott volt, bár annak végét sajnálatos módon, a fogyatékossággal élő embereket képviselő országos érdekvédelmi szervezetekkel kapcsolatos jövőbeni tervezett megszorítások miatt kialakult vita, elrontotta.

– Ez a méltatlan helyzetet egyféleképpen lehet csak kiköszörülni, ha a Kormányzat valóban úgy kezeli őket, mint az olimpikonokat, a paralimpikonokat vagy más, hasonló fogyatékossággal élő sportolóknak szervezett Világjátékokon résztvevő sportolókat – mondta a képviselő. A magyar siketlimpikonok nem ezt érdemelték, és az is sajnálatos, hogy az őket képviselő magyar Hallássérültek Sportszövetsége ezügyben semmilyen lépést nem tett.

Dr. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő és Molnár Zoltán, a MOB főtitkára egyetértésben azt javasolják: a Kormány kérjen elnézést a magyar siketlimpikonoktól és egyben jutalmazza is meg őket a törvény szerint járó módon.

A kialakult helyzet rávilágít a magyar fogyatékossággal élő sportolókkal kapcsolatos áldatlan állapotokra, ezért ezügyben Dr. Kósa Ádám egyeztetéseket javasol a sportszövetségek és a Kormány képviselői között, és ebben felajánlja közreműködését is.