Fotó: MTI (archív)
Budapest, 2012. június 7. Kálmán Olga műsorvezető ül a stúdióban az ATV televízió Egyenes Beszéd című műsorának felvétele előtt. Az 1990 óta, korábban Magyar ATV néven működő hír- és közéleti televízió-csatorna az első magyar magántulajdonú televíziós társaság. MTI Fotó: Kollányi Péter
Hirdetés

A DK által támogatott független jelölt pénteken budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, az „nem járja”, hogy a főváros vezetői az elmúlt esztendőkben más európai városokban kiszuperált, leharcolt, tíz-húsz éves buszokat vásároltak össze.

Hozzátette, ha a főváros évente százhúsz elektromos buszt szerez be, azoknak az ára nagyságrendileg tízmilliárd forint, vagyis Budapest éves költségvetésének kevesebb mint három százaléka. Úgy számolt, hogy bizonyos vásárlási konstrukciók esetén vagy uniós támogatás felhasználásával a buszok ára alacsonyabb is lehet.

Emlékeztetett arra is, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter áprilisban bejelentette, hogy a kormány háromezer elektromos busz beszerzését finanszírozza. Budapest kér ezekből a buszokból – szögezte le.

Dobrev Klára megválasztott EP-képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a brüsszeli uniós csúcson nem született megállapodás a 2050-es klímasemlegességi célkitűzésről, mert Csehország, Lengyelország és Magyarország megvétózta az egyezményt. Hangsúlyozta, minden kutatás azt mutatja, hogy a globális felmelegedés Magyarországot az európai átlagnál jobban érinti.

Orbán Viktor, aki az EP-ben „marginális szerepbe szorult”, most dacos, kekeckedő, a magyarok érdekeit figyelembe nem vevő politikát folytat és keresztbe fekszik egy olyan programnak, aminek elfogadása minden magyar állampolgárnak elemi érdeke – fogalmazott.

Kálmán Olgát kérdezték az őt érő ellenzéki kritikákról. Azt felelte, hogy egy kampányban természetesen felizzanak a kedélyek, de az ellenzéki előválasztás után teljesen normális hangulatban mindent meg tudnak majd beszélni egymással.

Dobrev Klára újabb kérdésre azt mondta, az előválasztás már most is elérte a célját, mert a kezdeményezés megmozgatta a budapestieket, akik sorban állnak azért, hogy szavazhassanak.

Arról is faggatták, hogy a napokban Judith Sargentinihez hasonlította Kálmán Olgát. Dobrev Klára azt válaszolta, hogy a Sargentini-jelentés a magyarokat védi és ő nagyon büszke arra, hogy együtt dolgozhatott a holland zöldpárti politikussal. „Judith Sargentinihez hasonlítani valakit, az azt jelenti, hogy erős, határozott, demokrata elkötelezettségű és ráadásul kemény nő” – fogalmazott.