Politikai kampányakciónak tartja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) szombaton Budapesten megtartott tüntetését.
 

Fotó: MTI, Balogh Zoltán


Fotó: MTI, Balogh Zoltán

A szakszervezet a tisztességes megélhetésért, a megfelelő bérezésért és a jobb munkakörülmények kivívásáért hirdetett demonstrációt. Követelésükről petíciót nyújtottak át a szaktárca képviselőjének, ebben egyebek között pótlék- és alapbéremelést követeltek.
    
Az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutat: a FESZ más, egészségügyi szakszervezetekkel ellentétben, eddig nem volt hajlandó részt venni a kormánnyal folytatott tárgyalásokon. 
    
A szaktárca leszögezi: a kormány megbecsüli a dolgozókat, éppen ezért – ellentétben az előző balliberális kormányokkal, amelyek tárgyalni se voltak hajlandók a béremelésekről – több éve rendszeresen egyeztet az ágazati reprezentatív szakszervezetekkel.  
    
A velük kötött megállapodásnak megfelelően jelentős béremelési program indult az egészségügyben – emlékeztetnek.
    
Példaként említik, hogy egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ végzettségű, E7 fizetési osztályba besorolt ápoló átlagkeresete 2010-ben még 172 228 forint volt, ma pedig 342 582 forint. 
    
Egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű, F2 fizetési osztályba besorolt ápoló a 2010. évi 199 805 forinthoz képest ma 382 354 forintot keres átlagosan – hoz egy másik példát a közlemény.

(MTI)