Kanász-Nagy Máté (LMP) arról beszélt, hogy sajtóhírek szerint több száz dolgozót küldtek el pénteken a Fejér vármegyei Iváncsán található akkumulátorgyárból. Megjegyezte, kölcsönzött munkaerőt küldtek el, őket ugyanis a legegyszerűbb elbocsátani.

Szerinte ide vezetett a kormány akkumulátorgyarmatosító politikája, aminek az a lényege, hogy Magyarországot egyszerre szolgáltatják ki a nyugati nagytőkének, az autógyáraknak és a távol-keleti nagytőkének, az akkumulátorgyárnak. A külföldi gyárakat több száz milliárddal támogatja a kormány, a magyar kis- és közepes vállalkozások azonban nem kapják meg ezt a támogatást – közölte, hozzátéve, a június 9-i európai parlamenti választáson meg lehet állítani az akkumulátorgyarmatosítás folyamatát.

Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára felhívta arra a figyelmet, hogy az iváncsai gyárban tesztüzem zajlik és ez hatással van a foglalkoztatásra is. Hozzátette: munkajogilag a kölcsönzött munkaerőt nem is kell elbocsájtani, mivel kölcsönszerződéssel foglalkoztatják az érintetteket.

Elmondta, négy munkaerőkölcsönző biztosított munkavállalókat az iváncsai gyárba, tájékoztatásuk szerint a leépítés külföldi munkavállalókat érintett. Közölte, az érintett munkavállalók más munkáltatókhoz történő elhelyezése folyamatban van. Kitért arra is, Fejér vármegyét intenzív munkaerőkereslet jellemzi, az országban itt a legkedvezőbbek az elhelyezkedési lehetőségek.

Hirdetés

.

Korábban írtuk