Már magának a miniszterelnök úrral közösen aláírt Modern Városok Program szerződésének hírére intenzív érdeklődést tapasztaltam a befektetni szándékozók részéről. Az infrastruktúra-fejlesztés mellett a lelki gyarapodást is fontosnak tartjuk, a város lakossága erős, összetartó közösség – mondta a Demokratának Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Szerinte Magyarország dinamikus fejlődésének köszönhetően Kaposvár is megindíthatja az évszázad beruházási programját.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

– A múlt év végén a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökeként szót emelt a Soros-hálózat vidéki terjeszkedése ellen. Valóban komoly a veszély?

– Polgármester kollégáimmal együtt érdeklődéssel figyeljük a Brüsszelből érkező információkat. Legutóbb az a hír jött, hogy az Európai Bizottság eltökélten végre akarja hajtani a felső korlát nélküli betelepítéseket. Elsősorban azokba az országokba irányítanák a migránsokat, ahol jelenleg nincs vagy nagyon kevés van belőlük. A másik nemrég napvilágot látott hír szerint Debrecenben és Pécsett bevándorlásszervező irodákat létesítene a Soros-birodalom, és azok civilnek nevezett szervezeteket támogatnának azzal a céllal, hogy propaganda-hadjáratot folytassanak a kevert társadalmak mellett. Nekik ez a jövőképük, a miénk ezzel tökéletesen ellentétes. Mi nem akarjuk feladni a biztonságunkat, a nyugalmunkat. Kaposváron hagyomány, hogy advent első vasárnapján a helyiekkel együtt gyújtjuk meg a főtéri hatalmas adventi koszorú első gyertyáját, tavaly is több ezren jöttek el. Nem voltak beléptetőkapuk, útakadályok, helyettük öröm, felszabadultság, közösségi élmény uralkodott. Nem akarunk attól félni, hogy valaki felrobbantja magát, vagy közénk hajt egy teherautóval, ezért határozottan ellenezzük a Soros-hálózat offenzíváját.

– Korábban azt is mondta, hogy Kaposvár óriási lehetőség előtt áll, viszont csak békében és nyugalomban van lehetőség az építkezésre…

– 1990-től alpolgármesterként, majd 1994-től polgármesterként közvetlen közelről kísérhettem figyelemmel a különböző kormányok tevékenységét. Most érzem azt, hogy olyan kegyelmi időszakot élünk, amilyen százévente egyszer adódik. Látványosan nőtt a gazdaság, ennek köszönhetően Magyarország dinamikusan épül, és eljutottunk oda, hogy Kaposváron is meg tudtuk hirdetni az évszázad beruházási hullámát, összhangban a kormány által elindított Modern Városok Programmal. Három év alatt 171 milliárd forintot tudunk a város fejlesztésére fordítani. Ehhez kell a nyugalom és a mindennapok biztonsága.

– Mire számíthatnak a kaposváriak?

– Országosan is az egyik legfőbb célunk, hogy a lehető legnagyobb mértékben önellátók legyünk, ne legyünk kiszolgáltatva másoknak, távoli erőközpontoknak. Ez különösen az energetikára igaz. Büszkén mondhatom, hogy Kaposvár ebben élen jár, minden közszolgáltató cég a város tulajdonában van. Egyre nagyobb arányban használunk megújuló energiaforrásokat is. Negyven új gázüzemű buszt vásároltunk, amelyek cukorrépából nyert biogázzal működnek. Ez nemcsak környezetkímélőbb, hanem pénzügyileg is sokkal hatékonyabb, mint korábban. Beszédes tény, hogy a hazai nagyvárosok átlagosan egymilliárd forint körüli hozzájárulásához képest Kaposváron mindössze 100 millió forinttal kell az önkormányzatnak kiegészítenie a városi közlekedést. Valamennyi közintézményünkre napelemeket fogunk szerelni, és létrehozzuk Közép-Európa legnagyobb napelemparkját, hozzávetőlegesen 200 hektáron.

– Ez igen! Van még?

– Sportcsarnok és uszoda épül, ezek az iskolák diákjait is szolgálják majd. Egy új közlekedési csomópont pedig össze fogja kötni a vasút által jelenleg egymástól elvágott városrészeket. Infrastruktúrát viszünk az ipari parkba, az ipartelepekre, ezzel hozzájárulunk az ott működő helyi vállalkozások versenyképességének növeléséhez, így ezek a cégek több embert tudnak alkalmazni, magasabb fizetésekért. A gyarapodást lélekszámban is fontosnak tartjuk, sajnos e téren nem dicsekedhetünk, de Kaposvár lakossága nem is csökken. Kiegészítő támogatást adunk a gyermeket vállaló fiatal családoknak a csok mellé, akár lakás-, akár telekvásárlásra. Mindezzel a lelki gyarapodást is szolgáljuk. Büszke vagyok rá, hogy Kaposvár népe erős, összetartó és aktív közösség. Odafigyelünk egymásra, ennek jegyében született meg egyébként a Segítő Kezek Programunk is.

– Az mit tartalmaz?

– Negyven kaposvárit kértünk meg kormányzati támogatással, jelenleg közfoglalkoztatás keretein belül arra, hogy mintegy 400 egyedülálló, 80 év fölötti idős ember mindennapi ügyes-bajos dolgaiban segítsenek. Bevásárolnak, nagytakarítanak, kiváltják a szükséges gyógyszereket a patikában, és egyáltalán, jelen vannak, beszélgetnek a magányos idősekkel. Ezt a programot akkor is folytatni fogjuk, ha nem lesz mögötte a közfoglalkoztatás rendszere, hiszen tartozunk az előttünk járó nemzedékeknek. Filozófiánk fontos eleme egyébként a távolabbi múlt nagyjainak megbecsülése is, nem véletlenül hirdettük meg a várost 1895 és 1911 között építő polgármester elődöm nevét viselő Németh István Programot, az évszázad kaposvári beruházási programját.

– Milyen fejlesztéseket tartalmaz a program?

– A gazdaságtól az oktatási intézményeken át a sportig számos területet fog át. Kaposvár sportváros, férfi-röplabdacsapatunk Magyarország legtöbbször bajnokságot nyerő gárdája, és a kosárlabdás fiúk is kétszer akaszthatták nyakukba az aranyérmet. Az amatőr sportot is fontosnak tartjuk, ezért épülnek a létesítmények, de a nagynevű Csiky Gergely Színház is teljesen megújul. Csak tavaly két és fél milliárd forintot költöttünk Kaposvár útjaira. És nagy örömmel nyugtázhatjuk, hogy a kormány ígéretének megfelelően, november végén végre megkezdődött a 67-es gyorsforgalmi út építése, aminek köszönhetően 2019-ben már négysávos összeköttetésünk lesz az M7-es autópályával. Ennek jelentőségét ma még fel sem tudjuk mérni, az út elkészülte nagy lendületet adhat a kaposvári gazdaságnak és a turizmusnak. Úgy fogalmaztam, hogy ez felér egy lottóötössel. Már magának a miniszterelnök úrral közösen aláírt Modern Városok Program szerződésének hírére intenzív érdeklődést tapasztaltam a befektetni szándékozók részéről.

– Összetartó közösségként jellemezte Kaposvárt, idén azonban választás lesz. Nem tart attól, hogy a már beindult és nem épp békés hangvételű kampány megosztja és egymás ellen fordítja a város polgárait?

– A politikusok és a pártok egymásnak feszülnek, ez elkerülhetetlen, és már most is zajlik. Ahogy Soros György igyekszik megbontani a közösségeket, úgy néhány hazai közszereplő is így próbál szavazatokat gyűjteni. De azt nem fogjuk megengedni, hogy összeugrasszák a helyieket. A város építése, fejlesztése pártszínektől függetlenül minden kaposvári polgár érdeke, és hiszem, hogy ők a kézzelfogható valóság ismeretében kellő bölcsességgel reagálnak a választási hangzavarra.

Ágoston Balázs