Bujdosó László közlése szerint a calicivírusnak eddig még alig ismert típusát azonosították be a pécsi referencialaboratóriumban. Ez a ritka vírusfaj nem is szerepelt az alkalmazott tesztekben – jegyezte meg, hozzátéve: a calicivírus igen ritka altípusáról van szó.

A tiszti főorvos elmondta, hogy a tábor nincs ugyan bezárva, de hétfőn már nem tartózkodott ott egy gyermek sem, és új csoport érkezése sem várható. A tábor konyhájának a működését viszont az állategészségügyi szolgálat felfüggesztette, mert ott több hiányosságot – higiénés és tárolási szabálytalanságot – tapasztaltak, és szigorú fertőtlenítést, takarítást rendeltek el. Bujdosó László közlése szerint a konyha még nem üzemel.

A múlt héten szerdán és csütörtökön összesen 44 gyereket és fiatal felnőttet szállítottak hasmenéssel, hányással esetenként ájulással járó tünetekkel az ajkai, a veszprémi, a tapolcai és a székesfehérvári kórházba.

Mostanáig azt sem lehetett tudni, hogy vírus vagy baktérium okozta a rosszulléteket, az elvégzett tesztek, köztük a calicivírusra elvégzett gyorstesztek is negatívak lettek. Utóbbiak azonban kevés – mindössze négy – minta alapján hozták ezt az eredményt, ezért azok alapján nem lehetett egyértelműen kijelenteni, hogy nem calicivírus okozta a megbetegedéseket.

Paller Judit országos tiszti főorvos korábban arról beszélt: annyi biztos, hogy a két táborban történt megbetegedések forrása a közös konyha. Varga Erika megyei tiszti főorvos hétfőn az MTI-t arról tájékoztatta: a megbetegedést biztosan nem szalmonella okozta, és kizárták az utazók betegségének nevezett campylobaktérium-fertőzést is. Még ekkor sem zárták ki a calicifertőzést, de kólibaktériumra is végeztek még a vizsgálatokat.

Leitold József, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője a napokban azt közölte, hogy a tábornak nem volt meg a megnyitáshoz szükséges külön engedélye, amely 2010 júliusa óta kötelező feltétele az élelmiszert feldolgozó vendéglátóegységek működésének.

(MTI)