Fotó: MTI/Balogh Zoltán (szerk., illusztráció)
Hirdetés

Ez az Index választási műsorának karácsonyi különkiadása – ezzel a szellemes gondolattal kezdődött az Index.hu videóinterjúja az újonnan megválasztott főpolgármesterrel, Karácsony Gergellyel.

Kiderült, hogy a megválasztott főpolgármester nem tudott polgármesterfröccsöt inni, mert nem volt egyliteres pohár az eredményvárón. Ezért „folyamatban van ennek a választási ígéretnek a betartása.” Persze sietve hozzátette, hogy nem alkoholista. Mondjuk a 2014-es összefogást pedig saját bevallása szerint „néhány Unicum” elfogyasztása után tudta elviselni… Karácsony nem lepődött meg az eredményen. Magának 49, Tarlós Istvánnak 45 százalékot jósolt. (A végeredmény 50-44 lett.)

Az összefogásról azt mondta, a Jobbik felhagyott a rasszista politikájával, többek közt ez teremtette meg az együtt indulás lehetőségét. Szerinte az ellenzék „jó értelemben vett” populista politikát képvisel. Arra is utalt, hogy ezzel szemben a kormány rossz populista politikát folytat.

Karácsony és a sajtószabadság

Karácsony Gergely a Lokál nevű ingyenes napilapról valótlanságot állított az interjúban: szerinte a Lokálban meg se nyerte a választást, holott a lap beszámolt a választási eredményekről, köztük Karácsony győzelméről is. A Lokált egyébként hazugnak nevezte és meg akarja akadályozni a lap ingyenes terjesztését.

Leállítaná a Liget Projektet és a Római-parti gát építését

Az újdonsült főpolgármester korábbi, egyébként betarthatatlan ígéretéhez hűen azt mondta, leállítaná például a Városligetbe tervezett Magyar Nemzeti Galéria megvalósítását, amennyiben annak még valóban nincs építési engedélye. „Kapitális baromságnak” nevezte Karácsony a Ligetben épülő új épületek tervét, hiába nő a beruházásokkal együtt a park zöldfelülete.

Ezenfelül még a Római-parti gát építését is el fogja kaszálni, ahogy mondta: az első adandó alkalommal.

Városliget Zrt.: Karácsony fegyvertelen Liget-ügyben

Az Indexnek adott interjúja nyomán a hvg.hu megkereste a Városliget Zrt.-t. A társaság azt írta, minden épületnek van már építési engedélye, a fővárosnak pedig nincs jogi hatásköre a fejlesztések tekintetében.

Nácizás a közterület-átnevezések kapcsán

Az Index megkérdezte, hogy mi lesz az előző ciklusokban átnevezett közterületekkel.

„Mondjuk a Wass Albert térnek nem nagyon örülök, megmondom őszintén, tehát a Széll Kálmán legalább nem volt – hogy mondjam – náci vagy náci kollaboráns. (…) Wass Albert írói munkássága nem írja felül politikai munkásságát.”

– mondta Karácsony Gergely.

Mindent megkérdezünk Karácsony Gergelytől

Ilyen még nem volt az Indexben! Élőben tesszük fel a saját és olvasóink kérdéseit Budapest új főpolgármesterének.

Gepostet von Index.hu am Mittwoch, 16. Oktober 2019