Fotó: MTI/Soós Lajos, szerk., illusztráció
Hirdetés

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: amikor a szolidaritást fel akarjuk darabolni, amikor „rés alakul ki a társadalmi csoportok között”, akkor a zsarnokság és a kirekesztés benyomul oda.

Hangsúlyozta: olyan várost szeretne, ahol a szegényeket nem üldözik, hanem támogatják, ahol nem stadionok épülnek, hanem bérlakások. „Olyan európai Budapestet szeretnénk, amely szövetségeseket lát azokban, akik például bérlakásépítésre adnának nekünk pénzt” – mondta.

Karácsony Gergely – aki Zugló polgármestere is – azt mondta, ő az egyedüli budapesti polgármester, akinek a kerületében nem fogadtak el „a hajléktalan embereket vegzáló rendelkezéseket”, és aki rendeletbe foglalta azt, hogy az önkormányzati bérlőket elhelyezés nélkül nem lehet kilakoltatni. Hozzátette: egész Magyarországon az ő kerületében adják a legnagyobb összegű lakásfenntartási támogatást a rászorulóknak, és egyedüliként hozott a kerületbe közvetlen európai uniós támogatást szociális bérlakások építésére.

A Város mindenkié csoport kilencedik alkalommal szervezte meg a Lakásmenetet, amellyel a lakhatási válságra kívánták felhívni a figyelmet érdemi intézkedéseket követelve a kormánytól és az önkormányzatoktól.

A Lakásmenet Budapest belvárosában a Nehru parkból indulva az Erzsébet térig tartott. A néhány száz tüntető többek között lakhatást, demokráciát, jogállamot, valamint „Airbnb takarodj, a lakhatás alapjog” jelszavakat skandálva vonult, és Karácsony Gergelyen kívül civilek is civilek is felszólaltak.