Idén június 22-én lesz a Budapest Pride Felvonulás. A szervezők legalább 35 ezer főre számítanak, ám idén azt az elvárást támasztják a résztvevő pártok felé, hogy a szimbolikus kiállás mellett konkrét vállalásokat tegyenek, amivel „előmozdítják az LMBTQ-közösség jogi és társadalmi egyenlőségét”. 

Hirdetés

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd – a Zöldek Pártja a felhívást követően pár napon belül jelezte: elfogadják a Budapest Pride vállaláscsomagját, és törvényjavaslatot fognak benyújtani a LMBTQ-jogok előmozdítása érdekében.

A vállalások között olyan megosztó ideológiai célok szerepelnek, mint az azonos nemű párok örökbefogadásának, vagy a név- és nemváltoztatás bevezetésének támogatása.

A Párbeszéd ezen felül bejelentette, hogy a parlamentben kezdeményezi a gyermekvédelmi törvény eltörlését, illetve az Alaptörvény módosítását. Karácsonyék egészen pontosan törölnék az Alaptörvény L) cikkelyében szereplő azon részt, amely kimondja, hogy „Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi.”

Korábban írtuk

Időközben a Budapest Pride szervezői a Facebookon közölték, hogy a Párbeszéd – Zöldek társelnökei, Szabó Rebeka és Barabás Richárd hivatalosan is aláírták és átadták a 2024-es Budapest Pride Felvonulás alkalmából megszületett dokumentumot. Mint írják: „Ettől az évtől kezdve csak azok a pártok és politikai mozgalmak indíthatnak járművet a Budapest Pride Felvonuláson, amik aláírják az alábbi vállaláscsomagot.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el a Mandiner honlapján.