Fotó: Szentkirályi Alexandra, Facebook (képernyőkép, szerk.: demokrata.hu)
Hirdetés

Az első kilenc kamuígéret korábbi cikkünkben olvasható. Most újabb harmincegy betartatlan ígéret következik.

10. A kerületekkel együttműködve egységes keretrendszert ígértek az alapellátás átalakítására. Szentkirályi Alexandra azt írta, az Egészséges Budapest Program indulása óta 128 milliárd forintot költött a kormány a budapesti egészségügyi ellátórendszer megerősítésére. „És ön, főpolgármester úr?” – tette fel a kérdést.

11. Általános forgalomcsillapítást és sebességcsökkentést ígértek a főutak kivételével a város lakóterületein. A Fidesz jelöltje szerint forgalomcsillapítás nincs, dugó és közlekedési káosz viszont van.

12. Karácsonyék újraélesztették volna a Műemléki Alapot, az épített örökség oltalma és megújítása érdekében. Ezt sem sikerült megvalósítani.

Korábban írtuk

13. P+R parkolókat építését is belengették. „Az összes P+R tele van. A budapestieknek és a budapesti közlekedésnek is égető szüksége lenne újakra. Főpolgármester úr ezzel sem foglalkozott, ígérete csak kamu volt” – világított rá Szentkirályi Alexandra.

14. Beindították volna a társasházak fűtéskorszerűsítését, hogy kevesebb füst keletkezzen a fűtés során. A kormánypárti jelölt azt írta, ezt sem sikerült megcsinálni, a kormánynak igen.

15. Újra akarták indítani a korábban leállított panelprogramot. Ezzel szemben „a panelnyi Gyurcsány-ember meglett, de a programot nem sikerült elindítani.”

16. Karácsony Gergely korrupciós feketelistát ígért azokról a cégekről, akikkel a hivatal és a fővárosi önkormányzati cégek nem köthetnek semmilyen szerződést. „Közpénzből készpénz lett, hídpénzbotrány, Városháza-gate, a kerületekről már ne is beszéljünk. Ez is »jól« sikerült” – áll Szentkirályi Alexandra válaszában.

Fotó: Fidesz, Facebook (képernyőkép)
Kifizetőhely lett a Városháza, erről is szól a Bébi Gyurcsány kalandjai című videósorozat

17. Átláthatóan, politikai befolyástól mentesen működő Civil Támogatási Keretet hoztak volna létre. Ehelyett átláthatatlan, politikai befolyás alatt álló, „Gyurcsány Embereit Kifizető Keretet” hoztak létre.

18. Zöldfolyosóval szerették volna összekötni a Margit-szigetet, a Hajógyári-szigetet, a Népszigetet és a Római-partot. Nem sikerült. „Legalább egy kerékpársávot felfestett volna.”

19. Karácsonyék 24 órában elérhető online és telefonos ügyfélszolgálatot vizionáltak, valamint információs központot a budapesti közszolgáltatásokkal és hivatali ügyintézéssel kapcsolatban. Ebből sem lett semmi.

20. A fővárosi fenntartású intézményekben az egyenlő munkáért egyenlő fizetést ígértek. „Főpolgármester úr, ha majd egyszer sikerült, akkor mindenkinek jár a milliós jutalom is, vagy azt csak Gyurcsány-embereinek adná továbbra is?” – tette fel a kérdést a Fidesz jelöltje.

21. „A Főváros intézményeiben betiltjuk az egyszer használatos műanyagok használatát, csökkentjük a mindennapi papírhasználatot és ösztönözzük a fenntartható életvitelt (például húsmentes hétfő)” – ígérték 2019-ben. Vajon sikerült? A kérdés költői.

22. Szélesítették volna a zöldfelületek talajkutas és a Dunából történő közvetlen öntözését. Nem sikerült.

23. A dízeljárművek használatának visszaszorítására pozitív és negatív ösztönzők alkalmazását ígérték, madridi és londoni mintára alacsony kibocsátási övezeteket hoztak volna létre. Ez nem sikerült, a tíz évnél régebbi autók kitiltását azonban belengették, óriási felháborodás lett belőle.

24. Akár beépítési tilalommal is meg akarták védeni azokat a városi szélcsatornákat, ahol szeles idő esetén a szmog távozhat a városból. „Hangzatos, tartalom nélküli és pénzt nem igénylő zöld ígéret. És még így sem lett belőle semmi” – írta Szentkirályi Alexandra.

25. Antikorrupciós kutatószobát hozta volna létre, ahol a lakosok és az újságírók szabadon kutathatták volna a szerződéseket és jegyzőkönyveket. „Szoba nincs, kutatnivaló annál több.”

26. Budapesti Régiós Egyeztető Fórumot hoztak volna létre az érintett önkormányzatokkal való együttműködésre. „Senki sem látta.”

27. Új fát ültettek volna minden budapesti újszülött tiszteletére. „A kormánynak ez is megy, Önnek nem, főpolgármester úr” – reagált az újabb kamuígéretre a Fidesz jelöltje.

28. „A Városháza mögött kialakítjuk Budapest új főterét.” Négy és fél év, valamint Karácsony Gergely kihívóinak számonkérése kellett hozzá, hogy úgynevezett pop-up parkot hozzanak létre. Szentkirályi Alexandra szerint ezt hívják látszatintézkedésnek.

Fotó: MTI/Purger Tamás / demokrata.hu (szerk.)

29. A villamoshálózat bővítését, a pesti fonódó létrehozását ígérték. „Melyik megállót ajánlja a felszállásra?” – tette fel a kérdést Szentkirályi Alexandra utalva arra, hogy öt év alatt egy új szakasz sem épült.

30. Karácsony Gergely közlekedési alapjövedelmet ígért Budapesten. Közlekedési alapjövedelem helyett azonban közlekedési káoszt kaptak a fővárosiak.

31. Együttműködés kezdeményezését ígérték a Budapesten működő nagy kereskedelmi láncokkal, hogy szüntessék be az egyszer használatos műanyageszközök használatát, valamint csökkentsék a műanyagok használatát a termékek csomagolásában. Ez is elmaradt, a kormány azonban eredményesen foglalkozott a kérdéssel.

32. Az elővárosi hajózás fejlesztésére új, korszerű, nagykapacitású hajók forgalomba állítását ígérték. „Mint Columbo felesége. Senki sem látta” – írta a kormánypárti főpolgármester-jelölt.

33. Érezhetően akarták csökkenteni a közterületi hajléktalanságot. Aki Budapest közterületein megfordul, könnyen el tudja dönteni, hogy megvalósult-e ez az ígéret.

Fotó: Demokrata/T. Szántó György
Hajléktalan egy józsefvárosi villamosmegállóban

34. „Támogatjuk a városi vasúthálózaton alapuló, gyors és hatékony gyorsvasúti rendszer fejlesztését, a metróvonalak ebbe a rendszerbe illeszkedő fejlesztését, meghosszabbítását.” Karácsonyék nemhogy nem építettek semmi ilyesmit a négy és fél év alatt, a kormány vasútfejlesztési beruházásait is megpróbálták megakadályozni.

35. „Az egyedül élő idősek érdekében kiterjesztjük a távfelügyeleti rendszert. Nem hagyunk senkit sem magára!” – ígérték. Ezzel csak a kormány foglalkozott, amely elindította a GondosÓra programot.

36. Társadalmi vitát indítottak volna a korszerű és emberközpontú közlekedés feltételeiről. „Az emberek megkérdezése sehol, autókitiltás és lezárások mindenhol” – válaszolt Szentkirályi Alexandra.

37. A megnyitott Városházán városfejlesztési bemutatótermet hoztak volna létre, ahol bárki nyomon követhette volna a városban zajló fejlesztéseket és tervezett változásokat. „Ennek a megnyitásnak lett volna értelme, ha fejlődött volna a város, de Karácsonyék nem csináltak semmit sem” – írta a Fidesz jelöltje.

38. A fővárosi önkormányzatban csak az interneten is elérhető szerződések léphetnek életbe, ígérték Karácsonyék, akik „elfelejtettek beszállni az internetbe”. Ezzel a Szomszédokban elhangzott elhíresült mondatra utalt Szentkirályi Alexandra, akinek kampányához a Vágási Ferit alakító Nemcsák Károly is csatlakozott.

39. Átfogó szabályozást vezettek volna be, hogy a rövid távú, turisztikai célú bérbeadás (Airbnb) ne lehetetlenítse el a budapestiek lakhatását. „Ez már nem is az ő hatásköre, de foglalkozni sem foglalkozott vele” – írta a kormánypárti jelölt.

40. A nagyobb ingatlanfejlesztéseket szigorúan a gyorsvasúti megállóhelyek (metró, hév és elővárosi vasút) közelében akarták engedélyezni, előnyben részesítve a barnamezős területeket. Újabb kamunak bizonyult.

Szentkirályi Alexandra Karácsony Gergely további 10 betartatlan ígéretét fogja röviden ismertetni a június 9-ei főpolgármester-választásig.