A szárnyvonalak bezárása miatt több MSZP-s önkormányzati képviselő is a gazdasági tárca ellen fordult. A minisztérium az önkormányzatokra hárítaná a vasútvonalak működtetésének költségeit. Karsai József szocialista politikus akár polgári engedetlenséget is hajlandó szervezni.

Kedden reggel nyolc órakor a sztrájk befejezése után – tüntetéssel folytatódott a szárnyvonalak megszüntetése elleni tiltakozás. Kétszáz dél-békési lakos, térségi polgármesterek, szocialista és fideszes országgyűlési képviselők együtt vonultak a mezőhegyesi állomáshoz, hogy demonstráljanak a liberális tárca tervei ellen. Az itt áthaladó 4 vonal közül hármat akar bezárni a minisztérium.

A minisztérium a harmincnyolcból csak azokon a vonalakon engedné tovább közlekedni a vonatokat, amelyek üzemeltetését átvennék az érintett önkormányzatok. A polgármesterek elfogadhatatlannak nevezték a tervet: Azt mondják: a megszorítások miatt már a saját intézményrendszerük fenntartására is alig van pénzük, a vasutat már nem tudják vállalni, az egyébként is az állam feladata.

A békés megyei szocialista országgyűlési képviselők tiltakozásul levelet írtak Kóka Jánosnak.

Minden eszközt meg fogunk tenni, ha kell, engedetlenségi mozgalmat szervezünk a térségben, amíg nem biztosítanak megfelelő feltételeket, nem végzik el a fejlesztéseket. Nem engedjük a vasútvonal bezárását. Tiltakozom és nem fogom engedni. – mondta Karsai József, az MSZP országgyűlési képviselője, Battonya polgármestere.

A szárnyvonalak megszüntetését az MSZP frakciója sem támogatja – Kovács Tibor frakcióvezető-helyettese közleményében azt írta: továbbra sem világos milyen megtakarítást eredményeztek a tavaszi vasúti mellékvonal-megszüntetések, az újabb vonalaknak bezárását pedig csak akkor támogatják, ha a döntéssel az önkormányzatok is egyetértenek. A közlekedési klub szakértője szerint a tavaszi bezárások súlyos károkat okoztak.

Kál-kápolna és Kisterenye között tavasz óta nem jár vonat. A pótlóbuszok számát csökkentették, hétvégén csak egy busz szállítja utasokat. A lakosság panaszkodik, a turisták pedig elmaradtak a térségből.

(hírTV)