A zászlót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar, a 32. testőr ezred, a Gróf Nádasdy Ferenc huszárosztály és a nemzeti lovas díszegység. Az ünnepségen katonai és állami szervezetek képviselői is jelen voltak.

Hirdetés

A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban 1956-os, lyukas zászlók lengtek.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

A Millenáris szabadtéri színpadán mond beszédet Orbán Viktor

Szerda délelőtt az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából mond beszédet Orbán Viktor a Millenáris szabadtéri színpadán.

A rendezvény kiemelt meghívottjai a szeptemberi dunai árvíz elleni védekezésben részt vevők és családtagjaik lesznek, ám a nemzeti megemlékezésre minden ünnepelni vágyót szeretettel várnak, nem szükséges regisztráció a részvételhez.

A programok már fél 11-kor elkezdődnek, a miniszterelnöki beszédet követően családi napon vehetnek részt az érdeklődők.

Számos kulturális intézmény ingyenesen látogatható

10 órától este 18 óráig megtekinthető a Szent Korona az Országházban.

Egész nap lehetőség lesz protokollmentes gyertyagyújtásra a 301-es parcellánál. A Terror Háza Múzeum ingyenesen látogatható ezen a napon, és a Hősök Falához is protokollmentesen várják az emlékezőket.

Fotó: Facebook/Magyarország Kormánya

A Kossuth téren kiállított korabeli Csepel teherautó is az ünnepi programsorozat eleme, csakúgy, mint az esti fényfestések a KKM és a Műegyetem K épülete falain.

A Művészetek Palotájában 18 órakor kezdődő díszünnepséget közvetíti a Duna, ahol Sulyok Tamás köztársasági elnök is beszédet mond.

Korábban írtuk