A pedagógusok heti munkaidejét (kötelező óraszámát) ez év szeptemberétől 10 százalékkal megemelték, anélkül, hogy a fizetésük egyetlen forinttal növekedett volna. Ezt az elfogadhatatlan igazságtalanságot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete népi kezdeményezéssel kívánta orvosolni. Az összegyűjtött aláírások nagy száma miatt az Országgyűlés kénytelen volt a témával foglalkozni – áll a Kereszténydmeokrata Néppárt közleményében.

Méltatlan időpontban, hétfőn este 9 óra körül zajlott az ülésteremben a látszatvita. Már akkor látható volt, hogy a kormánypárti többség előre eldöntötte: a javaslatot lesöpri az asztalról. Ez meg is történt, ahogyan várható volt.

A Szocialista Párt, amely a nép érdekeinek védelmezője szerepében szeret tetszelegni (ahogyan a régi nóta mondja: a párttal, a néppel egy az utunk), most szemrebbenés nélkül figyelmen kívül hagyta a jogos, 60 ezer ember által támogatott (népi) kezdeményezést. A szociáldemokrácia eszméjétől – amelyet más esetekben előszeretettel mond magáénak a nagyobbik kormánypárt – idegen, hogy a dolgozók érdekképviseletét ellátó szakszervezet javaslatával forduljanak szembe. Ezúttal a Parlamentben ez is megtörtént.

Az ellentételezés nélküli óraszámemelést, amelyet most a szocialista-szabad demokrata parlamenti többség még egy időre megerősített, a Kereszténydemokrata Néppárt továbbra is igazságtalannak és szakmailag károsnak tartja – zárul a közlemény.