A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a Mesemalom óvoda, bölcsőde és napköziotthon alapkőletételén vett részt a Hargita megyei településen.

Hirdetés

Beszédében felidézte: amikor az RMDSZ a bukaresti kormány tagjaként elindította a bölcsőde- és óvodaépítési programot, biztonságos, 21. századi körülményeket akart teremteni a gyerekeknek, és a fiatal családokat akarta segíteni. Ezek az épületek a közösségért vannak, az RMDSZ pedig a közösség szolgálatában áll, ezért indította el e programot – hangsúlyozta.

A gyergyóditrói projekt azért különleges, mert saját tervezésű épület, beleilleszkedik a tájba, a gyergyószéki épített örökségbe – mondta, és gratulált Puskás Elemér polgármesternek, hogy ezt türelemmel kiharcolta.

Az időkapszulára utalva arról beszélt, hogy amikor az elődök elhelyezték ezeket, biztosak voltak benne, hogy akik ki fogják nyitni, magyarul olvassák majd a leírtakat. Hangsúlyozta: most sincs okunk azt gondolni, hogy száz év múlva nem magyar emberek élnek majd Székelyföldön.

Korábban írtuk

„Mert hogyha nem lenne ez az erős hitünk, ha nem reménykednénk abban, hogy itt magyar emberek fognak élni 100-150 év múlva, akkor mi sem lennénk együtt. Mert hit nélkül, remény nélkül egy közösség sem tud fennmaradni, nem tud építkezni, nem tud egyik napról a másikra tervezni, nem akar gyereket, családot” – összegzett az RMDSZ elnöke.

Kérte a gyergyóditróiakat, hogy az építkezés, a hit és remény fenntartásához vegyenek részt a június 9-i romániai önkormányzati és EP-választásokon, és támogassák az RMDSZ jelöltjeit.

Bíró Barna Botond, az RMDSZ Hargita megye tanácselnökjelöltje arról beszélt, hogy a székelyföldi megyében sok iskolát és óvodát sikerült megépíteni, felújítani az elmúlt időszakban, és ezek a beruházások a jövőt szolgálják. „És ezekben a beruházásokban mindig a közösség ereje látszik meg” – mondta.

Hangsúlyozta: a székelyföldi megyének a lakói egységben, összefogásban tudnak építkezni, eredményesek lenni, és a jövőbeni munkához a gyergyóditróiak felhatalmazását, támogatását kérte.

Puskás Anna igazgató a Siklódi Lőrinc Általános Iskola munkaközössége nevében köszöntötte az ünneplőket a Mesemalom óvoda, bölcsőde és napközi alapkőletételén. Rámutatott: ahogy a malomból apró magvakból alakul ki az élet, a gyerekekből is a jövő. Arra is kitért, hogy a gyergyószéki településen egy álom válik valóra a korszerű oktatási intézmény megépülésével.

Az eseményen Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó területi szervezetének elnöke, és Bende Sándor parlamenti képviselő is felszólalt.

Az ezután felépítendő, 880 alapterületű ingatlanban 775 négyzetméter hasznos felület lesz. Bölcsődei ellátásban egy csoportban 12, az óvoda-napköziben pedig három csoportban 54 gyerek vehet majd részt.

Kelemen Hunor csütörtökön több gyergyószéki nagyközséget is felkeresett: Gergyóalfaluban krumplitároló, Gyergyóditróban derítő állomás átadásán vett részt, Gyergyócsomafalván a felújított óvoda épületét tekintette meg.