Néhány nap van csak az idei Sziget Fesztiválig, de már az egész ország az egyhetes önfeledt szórakozás lázában ég. A számos hazai és külföldi fellépő, színházi előadások, beszélgetések, kiállítások és más kulturális program mellé a Budapesti Vidámpark is kitelepül. A több mint hatvan éves múltra visszatekintő Vidámpark idén erőteljesebben vesz részt a kulturális életben, izgalmas eseményeket rendez, társadalmilag fontos ügyek mellé áll – így a 2011-es Sziget Fesztiválból sem maradhat ki.

A Szigeten a Vidámpark idén a Kelet-Európa Vurstli, szárnyai alatt nyújt tartalmas és szórakoztató élményeket a látogatóknak, ami a Nagyszínpaddal szemben egy közel 1000 m2-es területen épül fel.

A Kelet-Európa Vurstli arra vállalkozik, hogy a Szigetre érkező fiataloknak mutassa meg azt a kort, a 60-as 70-es éveket és azt a mára egyre értelmetlenebbé és szürreálisabbá váló viszonyrendszert, amiben szüleik és nagyszüleik még mindennapjaikat élték. A Kelet-Európa Vurstli egy hatalmas játszótér, ahol játékos formában, de néhol igen komoly tartalommal és szakértelemmel mutatkozik be a kor és annak hangulata. A Kelet- Európa Vurstli nemcsak egy helyszín, hanem minden éjszaka egy nagy utcaszínházi produkció is, aminek nemzetközi színészgárdája kifejezetten erre az alkalomra áll össze egy társulattá. A szakmai munkában és a program összeállításában, olyan a témában elismert intézetek voltak a Vidámpark mellett a készítők segítségére, mint a Terror Háza Múzeum, a Memento Park, a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum és a hódmezővásárhelyi Emlékpont. A vurstli építésében több képzőművész és a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai is részt vesznek Szurcsik József egyetemi adjunktus vezetésével.

Már javában zajlanak a szigeti munkálatok, így a Vurstli helyszínére beépíthetők ezek a régi eszközök, játékok melyek rekonstrukcióját július végétől végzik a Karzat Színház önkéntesei és a Képzőművészeti Egyetem hallgatói.

A Kelet-Európa Vurstlin kívül, a Sziget területén még egy információs standon is kaphatnak tájékoztatást a Sziget-látogatók, akár a Budapesti Vidámpark és a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda új közös kombinált jegyéről, illetve egyéb kedvezményekről és eseményekről a Vidámparkkal kapcsolatosan.

A Vidámpark csatlakozott továbbá a Sziget-Budapest CITYPASS akcióhoz is (http://sziget.hu/fesztival/info/citypass). Ha valaki fesztivál-nyaralásából a lehető legtöbbet szeretné kihozni, szabadon utazgatna a városban, vagy akár a Budapesti Vidámparkot szeretné meglátogatni, ráadásul mindezt a lehető legolcsóbban, akkor a CITYPASS-t neki találták ki. A Sziget-Budapest CITYPASS-szal a Budapesti Vidámparkban most mindenki számára 30 %-os kedvezménnyel adott az önfeledt szórakozás, de érvényes és sértetlen Sziget karszalaggal is igénybe vehető ugyanez a kedvezmény.

Ne feledje senki, igaz, hogy a Sziget rengeteg programot és szolgáltatást nyújt, viszont a Vidámparkban is vidámság van egész nap, amit most kedvezményesen használhatnak ki mindazok, akik a Szigetre ellátogatnak.

Kelet-Európa Vurstli

14.00-22.00 Kelet-Európa Vurstli játéktér

Napközben a játéktéren a játékok egy része kipróbálható, de a vurstli estig nem üzemel teljes gőzzel. Azért van itt halacska horgászat, zsákbamacska, szerencsekerék, malomjáték és tombola és mindenféle dobójátékok..

14.00-17.00 Tévénéző

Nézzük azt a tévét, amit sokan néztek együtt, mert keveseknek volt saját tévéje, amiben mindenki ugyanazt nézte, mert csak egy csatorna volt, minden szép volt és jó, mindenki kedves és elégedett. Filmek a 60-as 70-es évekből, a 60-as 70-es évekről.

17.00-18.00 Közelmúlt múzeumok

A közelmúltban nyílt, és a közelmúltról szóló múzeumok, tárgyi emlékek és tudományos kutatások segítségével mutatják be azt a kort, amiben a Kelet- Európa Vurstli története játszódik. Segítségünkre voltak az előkészítésben és a Sziget alatt délutánonként saját előadásokkal, kerekasztal beszélgetésekkel várják a téma után érdeklődőket.

Augusztus 10. „Bohémélet az alföldi művészvárosban” (Emlékpont – Hódmezővásárhely)

Augusztus 11. Lenin és az országimázs, avagy: Hogyan adjuk el azt, ami ingyen nem kellett? (Memento Park – Szoborpark, Budapest)

Augusztus 12. „A Hálózat hálójában” – az állambiztonság szakértőivel (Emlékpont – Hódmezővásárhely)

Augusztus 13. „Ötórai tea” nosztalgikus, zenés táncos bejelentkezés a hajdani Béke szállóból (Emlékpont – Hódmezővásárhely)

Augusztus 14. „Tényleg olyan cikik a magyarok?” – kerekasztal beszélgetés angolul (Terror Háza – Budapest)

(Az Emlékpont, a Memento Park és a Terror Háza 50%-os kedvezménnyel látogatható a szigetlakóknak, részletek a Múzeumi negyed programjánál)

18.30-19.30 Retro Mozi

Papp Gábor Zsigmond filmjei Magyarországot, Budapestet és a Balatont mutatják be Mozihíradó-, reklám- és rövidfilm-részletek felhasználásával, kicsit olyannak amilyen volt és nagyon olyannak, amilyennek látszani szeretett volna. Bájos, naiv időutazások a hatvanas évekbe eredeti narrációval és angol felirattal. (Budapest Retro 1-2. Magyarország Retro, Balaton Retro, Az ügynök élete)

19.30- 20.00 Híradó

A Terror Háza sátrában, a Múzeumi negyedben minden nap hírolvasó elvtársaknak olvassák fel a szocialista híreket az alkalmi retró stúdióban. Esténként nálunk a napi termésből készül összefoglalót láthatjátok.

23.00-01.30 Teljes gőzzel Kelet-Európa Vurstli!

Valahol Kelet-Európában, valamikor a 60-as években, elképzelt és eljátszott történetünkben él néhány mutatványos. Magas palánkkal körülvett játékterük falai között megállt az idő. A vurstliban, ahol a jókedv és a nem mindennapi hangulat hosszú évtizedek óta általános, most a lehetetlen szabályok és az azokat ellenőrző rendszer uralkodik. Hamisítatlan kelet-európai légkörben feszengenek szereplők és látogatók egyaránt, hiszen a rendszer szabályai ebben a különös rendszervisszaváltásban mindenkire érvényesek, játékos itt mindenki, aki a kapun belép.

A Karzat Színház beavató színházi előadásába játékos-nézőnek bejutni útlevél kiváltása, jegyek igénylése és tételes vámvizsgálat után lehet. A létezésre vonatkozó szabályokat saját rendőrség és az őket segítő besúgó hálózat ellenőrzi. A teljes gőzzel üzemelő vurstliban esténként látható a világ legkisebb óriáskereke, jövendőt mond a hajdani éhező fakír, felbukkan sokak régi kedvence Lóri néni, lesz vattacukor és éjszakai malomjáték, céllövölde, zsákbafutás és lepényevés.

Kapitalista gólyalábasok: Teatr Gry i Ludzie (Lengyelország)

A vurstli házizenekara: Etno in Transit (Szlovénia, Észtország, Chile, Skócia, Ausztria, Svédország, Olaszország)

Valamint mutatványosok, artisták kis és nagy emberek, rendőrök, vámosok, besúgók, kocsmárosok, trafikosok, intrikusok és még sokan mások…

Rendezte és tervezte: Pál Kálmán