Kiket érdekelhet?

– akik szerint közösségben lenni jó (Inkubátor, Emberöltők)

– akik szeretnek értelmesen vitázni egy filmről (Lourdes, Őrült szerelem ez)

– akiknek babájuk van/volt/lesz (Babák – Az első év)

– akik szeretnek meghívott vendégekkel beszélgetni (minden nap jöhetnek)

– mindenki másnak (minden egyéb film)

Ez a rendezvény már nem az első alkalom, hogy értékvilágukban keresztény gondolatokat rejtő vagy a keresztény világ kérdéseit felvető filmek kerülnek az érdeklődők elé. A 2007-es Városmisszió és a 2008-as Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva progrmja után idén már különálló programként kerül megrendezésre.

A filmek között dokumentum- és játékfilmek egyaránt megtalálhatók. A csütörtöki napon egy francia tanyasi kisiskola hétköznapjait vetítjük, középpontba állítva a karizmatikus nevelőtanárt, a nyugdíj előtt álló George Lopezt. Még aznap műsorra kerül a vallásosságot körüljáró, sok kérdést és véleményt ütköztető Lourdes című film, amely 2010 nyarán a Velencei Filmfesztivál díjazottja volt. A vetítést beszélgetés követi Vedres Csaba, Szentendrén élő kántor, zeneszerzővel.

Pénteken este egy magyar dokumentumfilm kerül vetítésre az egyházi iskolákban már sok helyen bevezetett szeretetszolgálat tantárgyról. A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban szerzett karitatív tapasztalatokról a film után Hajnal Gergely rendező mesél.

Szombaton Őrült szerelem ez címmel kerül bemutatásra az a dokumentumfilm, amelyben római és görög katolikus papok szólnak papi nőtlenségről és nősségről, és keresik közben a választ a kérdésre: miért megy valaki papnak fiatalon a XXI. században. Az este már a családoké és a babáké; 4 csecsemő a világ 4 sarkáról. Közös pontokat és különbözőségeket keres Marót Julcsi és Balázs, ötgyermekes szentendrei házaspár.

A vasárnapi zárónapon A zóna című izgalmas mexikói film után Pigniczky Réka, amerikai magyar filmrendező beszél filmben és film után személyesen saját kicsi, inkubátorszerű amerikai magyar létükről, régi cserkészévekről, s arról, milyen most, 25 év után ismét előadni az István, a királyt, és szembesülni a fiatalok által bejárt különböző életutakkal.

Részletes program a www.szentendre-plebania.hu/nyisdkiaszemed oldalon.