Karácsony – miután hétfőn a rendőrség a Városháza-botrány kapcsán több helyszínen, többek között a főjegyzőnél és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnél, valamint a fővárosi vagyonkezelőnél is házkutatást tartott – azt állította: „a rendőrség is a Fidesz-propaganda eszköze lett, a nyomozóhatóságokat bevonták a politikai lejárató kampányokba – átlépték hát ezt a vörös vonalat is”

Hirdetés

„Felelni fognak érte” – tette hozzá fenyegetően Karácsony.

A főpolgármester hétfőn azt is közölte: felhívta Pintér Sándor belügyminisztert, magyarázatot követelt tőle, és a leghatározottabban visszautasította és kikérte magának az eljárást, „amivel a rendőrség közreműködik a Fidesz politikai érdekeit szolgáló lejárató kampányában”. 

A Belügyminisztérium keddi közleményében leszögezték: Magyarországon mindenki biztonságban érezheti magát – pontosan azért, mert a rendőrség mindenki által ellenőrizhetően, 1991 óta pártbefolyástól mentesen, kizárólag a tevékenységére vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával végzi munkáját. 

Senkinek – politikusnak, értelmiséginek, kétkezi munkásnak – nincs joga arra, hogy kétségbe vonja a meghirdetett elv maradéktalan gyakorlati megvalósulását. Senkinek nem lehet célja annak megváltoztatása sem – írták. 

Korábban írtuk

A minisztérium közölte: az úgynevezett Városháza-ügycsoport négy büntetőeljárást foglal magában. A nyomozó hatóság csalás, befolyással üzérkedés, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanúját fogalmazta meg tizenhárom feljelentés alapján. A BM közleményében emlékeztettek rá: az egyik feljelentő Karácsony Gergely.

A főpolgármester bizonyára azt várja el a rendőrségtől, hogy a jogszabályi keretek között, szakszerűen, eredményesen járjon el feljelentése alapján. 

„Az ügycsoportban folytatott eljárások eredményességének két alapvető feltétele a tárgyi bizonyítási eszközök megtalálása és az információs rendszerekben tárolt adatok fellelése. Ott kell ezeket felkutatni és lefoglalni, ahol fellelhetők – ha egy minisztériumban, akkor ott, ha egy műtőben, akkor ott, ha a Városházán, akkor ott. A hatóságot intézkedési kötelezettség terheli, legyen a feljelentő hajléktalan vagy akadémikus, politikus vagy bárki más” – hangsúlyozták. 

Kitértek rá, hogy a nyomozó hatóság az ügycsoportban 2021. december 13-án tizenkét helyszínen hajtott végre kutatást. A főpolgármester – aki nem volt kényszerintézkedés elszenvedője – a közösségi oldalán mégis csak három helyszín esetében kifogásolta a rendőrség megjelenését – áll a közleményben.

A házkutatás egyébként téma volt kedden az ATV-n is, a Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettessel folytatott beszélgetés során. A momentumos politikus ugyan elismerte, hogy Karácsony Gergely tett feljelentést a Városháza-ügyben, de szerinte „furcsa”, hogy a házkutatás a Városházán történt, miközben „attól teljesen független emberek tettek teljesen valószerűtlen állításokat”.

Kerpel-Fronius azt is elismerte, hogy készült egy tanulmány a Városháza jövőjéről, ezt a főpolgármester rendelte, tárgyalta a főpolgármesteri kabinet is, és ebben valóban szerepelt, „hogy adott esetben meg lehet fontolni a Városháza épületének eladását”.

– Ki volt az előterjesztő, arra emlékszik? – tette fel a kérdést a műsorvezető.

– Ő… Azt hiszem, hogy ő… részben én – válaszolta Kerpel-Fronius,

– De milyen érdekes… Nem emlékszik rá? – kérdezte tőle Rónai Egon.

– De. Én – mondta bizonytalanul a főpolgármester-helyettes.

A politikus hozzátette: úgy döntöttek, hogy „kizárható” az eladás.