Selmeczi Gabriella szerint a kormánynak mennie kell

Rengeteg elméleti és gyakorlati tudásra tettünk szert, nagyon sok szakértő, tanácsadó segíti a munkánkat, s ne feledkezzünk meg a polgári körök nyújtotta háttérről sem. Bizonyos szempontból a 2002-es választási vereségnek is volt haszna, mert ez lehetőséget nyújtott arra, hogy átgondoljuk, mit kellett volna másképpen csinálni és hogy tanuljunk a hibáinkból – mondta a Demokratának Selmeczi Gabriella, a Fidesz múlt héten kinevezett szóvivője.

– Sokakat meglepett, hogy ilyen hamar, gyermeke születése után alig egy évvel visszatért a politikába. Ennyire visszautasíthatatlan feladat volt a szóvivőség?

– Úgy tervezetem, hogy egy esztendővel kislányom születése után térek vissza a politikába országgyűlési képviselőként. Végül pár hónappal előrébb jött ez az időpont, de egy olyan felelősségteljes és izgalmas feladatra kaptam felkérést, amire úgy éreztem, nem mondhatok nemet. Néhány hét van hátra a választásokig, most már nagyon kiélezett a küzdelem, s megtiszteltetésnek éreztem, hogy a Fidesz vezetése Szijjártó Péter mellett engem látott alkalmasnak a szóvivői feladatra. Hozzáteszem, az is megkönnyítette a döntésemet, hogy a pártban mindenki elfogadta: a baba miatt még egy kicsivel kevesebbet tudok dolgozni.

– Nehéz lehet felkészülni arra, hogy pelenkázás közben esetleg Gyurcsány Ferenc éppen aktuális cégügyéről kell nyilatkoznia a Fidesz nevében valamelyik újságírónak…

– Az utóbbi hónapokban is dolgoztam, otthonról irányítottam a Fidesz-frakció egészségügyi kabinetjének munkáját. Anynyiban viszont tényleg nehezebb dolgom lesz, hogy eddig magam osztottam be az időmet, mostantól azonban sokkal kevésbé lesz lehetőségem megtervezni a napomat. De megbirkózom a feladattal, ha nem így gondolnám, nem mondtam volna igent.

– Most már a saját bőrén is érzi, milyen a Gyurcsány-kormány családtámogatási rendszere. Milyen?

– Nem csupán anyaként, politikusként is pontosan tisztában vagyok az MSZP-SZDSZ családpolitikai filozófiájával – hiszen egészségüggyel, családpolitikával, társadalombiztosítási kérdésekkel foglalkozom -, és eddig sem voltam túl jó véleménnyel róla. S nem csak nekem vannak problémáim a jelenlegi rendszerrel, különböző fórumokon, polgári körös találkozókon sok személyes történetet hallottam arról, hogy rosszabbul élnek az emberek. A következő polgári kormánynak tehát változtatnia kell ezen a területen is, például vissza kell állítani a korábban már jól működő családi adókedvezményt, ami segítséget jelentene a gyermekes családoknak.

– Ha már a gyerekekről esett szó, a múlt héten bebizonyosodott, hogy kampányjelszavának megfelelően az SZDSZ kissé túlszereti Kovács Pistit: néhány éven belül már a második politikusuk keveredett pedofilbotrányba. Mit gondol erről?

– A sors furcsa fintora, hogy éppen a szabad demokraták kampányolnak egy ötéves kisfiúval és erre náluk történik ilyesmi, valóban nem először az utóbbi években. Felháborító minden hasonló ügy, minden törvénytelenség, ami kisgyermekekkel kapcsolatban történik. Ami viszont ennél is fontosabb az SZDSZ kapcsán, hogy ők is tagjai voltak a család- és gyermekellenes Medgyessy-Gyurcsány-kormánynak, annak a kabinetnek, amely eladósította az országot. Annak a kormánynak, amelynek tevékenysége nyomán egyebek mellett zuhanórepülésbe kezdett az addig fejlődő gazdaság, nőtt a munkanélküliség és szinte nyoma sincs a korábbi optimista hangulatnak a társadalomban, a családokban. Orbán Viktor 1998-ban azt mondta: a Horn-kormány felperzselt földet hagyott maga után. Ma már tudjuk, még az előző MSZP-SZDSZ-kabinetnél is lehet több kárt okozni négy esztendő alatt. Rövid időn belül immár a negyedik jelentős nemzetközi intézet minősítette le a magyar gazdaságot, a kormány mégis úgy tesz, mintha minden rendben lenne. Valakinek vállalni kell a felelősséget azért, hogy a korábban növekedő, jól működő magyar gazdaság ilyen helyzetbe került. Ehelyett azt látom, hogy mindent megtesznek a tények leplezésért. Ha a Fidesz vagy valamelyik nemzetközi szervezet azt mondja valamire, hogy fekete, akkor ők a problémák megoldása helyett előveszik a fehér festéket és az ecsetet, hátha sikerül átmenetileg elfedni a valóságot.

– Erre jellemző példa az ön által említett legutóbbi leminősítés is, amire az MSZP-s Varjú László úgy reagált: „a Moody’s Orbán Viktor populista ígérgetési kampányának veszélyeire figyelmeztet”.

– Ha reggel rossz idő van, arról is a Fidesz tehet… Ez a reakció nevetséges és szánalmas. Maga a jelenség viszont szomorú. Mert a kormány és a kormánypártok már nem is törődnek mással, csak azzal, hogyan tudnak belekötni a Fideszbe. A viták elől gyáván megfutamodnak, hiszen nem tudják megmagyarázni az adóemeléseket, a gáz- és gyógyszerárak emelését, a munkanélküliséget.

– Ha azt nézzük, mit tettek a gazdasággal és a társadalommal, akkor az MSZP népszerűségének már a parlamenti küszöb alatt kellene lennie. Ehhez képest jól állnak…

– Az embereket nem lehet hosszú távon becsapni. Ennek a kormánynak mindenképpen mennie kell, mert ha marad, akkor az egész rendszerváltozás hiába volt. Az elmúlt 16 évben megfizettük a tanulópénzt. Nagyon drága volt. Az pedig még többe kerülne, ha újra ki kellene stafírozni őket. A kommunista diktatúra négy évtizedében a pártfunkcionáriusok meggazdagodtak a nemzet vagyonából, majd a rendszerváltozás után megtették ugyanezt a volt ifjú kommunisták is. Ebből elég volt. Néhány hét választ el bennünket attól, hogy elkezdjük az új Magyarország felépítését – na, nem olyan országét, amilyenre Gyurcsány Ferenc gondol. Az ő szemüvegükön keresztül ez úgy néz ki, hogy a magyar emberek felépítik, ők pedig élvezik. Mi olyan Magyarországot szeretnénk, ahol jó helyen és jó időben lenni nemcsak a kiváltságosoknak adatik meg, hanem mindenkinek, aki becsületes munkával szeretne jobb életet magának.

– Gyurcsány Ferenc is azok közé tartozik, akik a rendszerváltoztatás után valahogyan mindig jókor voltak jó helyen. Ám hiába derült fény az elmúlt két évben számos törvénytelennek tűnő ügyre, mégsem lett következménye egyiknek sem. Ennek mi lehet az oka?

– Folytatva az iménti gondolatmenetet – ennek a kormánynak azért is mennie kell, mert Magyarországnak nem lehet olyan miniszterelnöke, akit bűncselekménygyanús ügyek lengenek körül. Ne felejtsük el, hogy az ügyészség nem azért utasította el képviselőtársaim feljelentését, mert nem történt semmilyen törvénytelenség, hanem azért, mert ezek az ügyek elévültek. Egy ország miniszterelnökének példát kell mutatnia tisztességből is.

– Négy évig önkormányzati képviselőként dolgozott, és 12 esztendeje országgyűlési képviselő. Mennyiben más ez a Fidesz, mint az, amiben politizálni kezdett?

– Az első években sokkal naivabbak voltunk, sokkal egyszerűbbnek láttuk az életet. Sőt az is igaz, hogy hiába volt már mögöttünk nyolcévnyi politikai tapasztalat, számtalan dologgal csak az 1998-as választási sikerünk után szembesültünk. Most már azonban nyugodtan mondhatom, hogy minden szempontból felkészültünk a kormányzásra. Rengeteg elméleti és gyakorlati tudásra tettünk szert, nagyon sok szakértő, tanácsadó segíti a munkánkat, s ne feledkezzünk meg a polgári körök nyújtotta háttérről sem. Bizonyos szempontból a 2002-es választási vereségnek is volt haszna, mert ez lehetőséget nyújtott arra, hogy átgondoljuk, mit kellett volna másképpen csinálni, és hogy tanuljunk a hibáinkból. Az egyik legfontosabb eredménynek azt tartom, hogy ma már sokkal közvetlenebb a kapcsolatunk az emberekkel. Mindezeknek köszönhetően pedig mára egy nagyon erős szövetség állt össze, készen arra, hogy ha megkapja a polgárok többségének bizalmát, akkor Magyarországot újra a fejlődés és a változás útjára állítsa. Olyan Magyarországot szeretnénk, ahol egyenlőek az esélyek, s nem csak az számít, ki milyen kapcsolati rendszert épített ki az elmúlt évtizedekben. Olyan Magyarországot szeretnénk, ahol magyarnak lenni jó, mert ahogy Orbán Viktor is mondta évértékelő beszédében, Magyarországon a magyar embereknek kell előnyt élvezniük. Olyan országot szeretnénk, ahol mernek a fiatalok gyermekeket vállalni. Olyan országot szeretnénk, ahol a nyugdíjasok is úgy érezhetik, hogy megbecsült tagjai a társadalomnak. Olyan országot szeretnénk, ami tele van sikerekkel. Mert egy olyan országban, ahol van hit, van jövőképük az embereknek, vannak tervek, ott boldog lehet mindenki, attól függetlenül, hogy kisvállalkozó, mezőgazdaságból élő, közalkalmazott, nagycsaládos édesanya vagy éppen nyugdíjas. Igenis lehet olyan országot is építeni, ahol nem csupán azoknak lehet jó, akik mindig „jókor vannak jó helyen”. A Fidesz készen áll arra, hogy ha megnyeri a választásokat, akkor elindítsa hazánkat a változás útján.

Bándy Péter