Az Ökumenikus Segélyszervezet nemcsak Magyarországon, hanem Ukrajnán belül is támogatja a menekülteket, 2022. február 24. óta összesen 513 ezer embernek segített 13,5 milliárd forint értékben – közölték.

Hirdetés

Ismertetésük szerint mostanra a segélyszervezet Ukrajnában országos jelenlétet épített ki: beregszászi központja mellett Lvivben, Kijevben és Dnyiproban hozott létre humanitárius irodákat, és ezeken keresztül, valamint helyi partnerhálózatával együttműködésben nyújt segítséget Ukrajna 22 megyéjében.

Míg Ukrajna középső és nyugati részén a belső menekültek hosszú távú támogatása, a frontvonalhoz közel eső területeken továbbra is a túléléshez szükséges azonnali segítség van a segélyszervezet munkájának fókuszában. Azokon a területeken pedig, ahol a front korábban vonult át, már a helyreállításban vállalnak szerepet az ökumenikusok – olvasható a közleményben.

Közölték, a háború kitörése óta mintegy 2300 tonna segélyszállítmányt juttatott el Ukrajnába a szervezet, amely azonban nemcsak tárgyi adományokkal segít, hanem a háború következtében traumatizált emberek mentális egészségének megőrzéséért is sokat tesz: majdnem 60 ezer embert értek el a helyi partnerszervezetekkel együttműködésben nyújtott pszichoszociális és jogi segítségnyújtásai, valamint a művészeti-, zenei- és pszichoterápiás foglalkozásai.

Korábban írtuk

Az Ökumenikus Segélyszervezet beszámolója szerint a háború elhúzódása miatt nagy hangsúlyt fektetnek az újjáépítésre és fejlesztésre is: a magyar kormánnyal stratégiai együttműködésben mentőállomást és konténeróvodát adtak át, középiskolát újítanak fel, egészségügyi központot, menekültszállást és anyaotthont építenek, valamint magánházak rendbehozatalához is hozzájárulnak.

A közleményben kitértek arra is, hogy több mint 100 ezer Magyarországon otthonra találó menekültnek is segítettek a Budapesten létrehozott Ukrajnai Menekülteket Támogató Központon keresztül. Az intézmény egyrészt élelmiszerrel, higiénés eszközökkel, ruházati vagy gyermekápolási eszközökkel látja el a menekülteket, másrészt kiemelt hangsúlyt fektet az integrációt segítő szolgáltatásokra is.

Az oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz jutás, a munkavállalás elősegítése, valamint a felnőttképzések mellett a gyermekek gondozása és a nyelvtanulás mellett az ukrán családok gyermekei számára terápiás és fejlesztő foglalkozásokat tartanak, nyáron pedig több helyszínen biztosítanak táborokat az ukrajnai menekült gyermekeknek – derült ki a közleményből.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közlése szerint az ukrajnai háború második évében a tartósan Magyarországon maradó menekültek beilleszkedésének segítésére helyezte a hangsúlyt. A konfliktus kitörése óta 484 ukrán menekült család, összesen 1511 felnőtt és gyermek vett részt a szervezet integrációs programjában, amely a támogatások nélkül folytatódó, önálló életükre készíti fel őket.

A programban a szervezet egy évre köt együttműködési megállapodást a családokkal a segítségnyújtás számos módját kínálva a résztvevőknek: bérelt lakásokban helyezik el őket, segítik a munkába állásukat, magyar nyelvi oktatást nyújtanak a gyermekeknek és a felnőtteknek, segítenek eligazodni a magyarországi oktatási és egészségügyi rendszerben. A mindennapokban családgondozók kísérik a menekülteket, hozzájuk fordulhatnak a mindennapos problémákkal, ha például szerelőt kell hívni, vagy az orvosi rendelőben tolmácsra van szükség.

Az integrációs program utolsó hónapjaiban már a támogatások nélküli időszakra készítik fel a családokat, közösen kiszámítva, milyen kiadásokat kell saját bevételeikből fedezni, beleértve akár az új albérlet kaucióját is. A programból eddig kikerült családok döntő többsége sikeresen önállósodott, a kétszülős családoknak sokszor már némi tartalékot is sikerült képezni az indulásig, a gyermekeiket egyedül nevelő édesanyák számára nagyobb kihívást jelentett a váltás, de a többségük ugyancsak megerősödve lépett tovább a program kifutása után – írták.

A program további 400 ukrán menekült, ebből 137 gyermek részvételével az ország több nagyvárosában folytatódik.

Az integrációs program mellett a szeretetszolgálat a beregsurányi határátkelőn is fenntartotta 24 órás szolgálatát. A havi 400-450 érkezőt a munkatársak élelmiszerrel, szállással, információval, gyógyszerrel, ügyintézéssel segítik, igény szerint a menekültstátusz igényléséhez, vagy a tovább utazáshoz is segítséget adnak – olvasható a közleményben.