Az alkalmon megjelent Zsigmond Barna csíkszeredai főkonzul is, aki nagy elismeréssel szólt a rendezvényről.

Július 1-jén és 2-án különböző sportrendezvényeket tartottak diákok számára, akik értékes díjazásban részesültek. A mintegy 300 fő előtt Zsigmond Barna főkonzul hangsúlyozottan szólt a magyar állampolgárság fontosságáról, és egyszerűsített formájáról, biztatta és bátorította a jelenlévőket, hogy éljenek ezzel a kiváló lehetőséggel és minél többen szerezzék meg a magyar állampolgárságot. A főkonzul kiemelte, hogy oda kell figyelni a népszámláló bizottság adatrögzítésére is.

A fesztivál csúcspontja vasárnap volt, amikor is különböző táncegyüttesek és énekkarok bizonyították kiváló felkészültségüket, természetesen magyar nyelven. Külön ki kell emelni a Magyarfalusi Gyermek Táncegyüttest és a „Kerek alma Falapi” helyi női kórus előadását. Nagy tapsban részesült a forrófalvai Phoenix Ének- és táncegyüttes is. Rekecsinyből fiatalok jöttek szép számmal és csángó táncokat mutattak be.

Magyarországról Nyíregyházáról, Budapestről, Egyházaskozáról voltak jelen, az utóbb említett település Domokos Pál Péter Egyesülete majd 400000 forint adományt, egyik tagjuk pedig 1000000 forint támogatást ajánlt fel a magyar ház támogatásáról.

Az alkalom jelen volt az MNC Magyar Népfőiskolai Collegium, amelynek népfőiskolai szervezetei voltak Csángöföldön.

Bogdán Tibor az esemény szervezője kiváló munkát végzett a magyarfalusi csángók között és nagy tapsot kapott, amikor a kétnyelvű falutáblát bemutatta a jelenlévőknek.

Az eseményt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ugron Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap, valamint a hajdúnánási Diófa Motel és Csárda támogatta.