Ellenzéki politikusok szállták meg hétfőn a köztévé székházát. A Jobbik alelnöke tűzriadót csinált, Hadházy Ákos pedig a lépcsőn felmászva próbált bejutni a szerkesztőségbe. Az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője az események kapcsán elmondta: az ellenzéki képviselők a harmadik kétharmad után egy kétségbeesett, alapjaiban a botránypolitizálásra épülő politikát kezdtek el folytatni. 

Rotyis Bálint kiemelte, hogy a képviselők viszonylag széles jogkörrel rendelkeznek, tehát minden olyan közintézménybe bemehetnek, ahová szeretnének, ugyanakkor aránytalan mértékben már nem zavarhatják az intézmény működését.

Szerinte az MTVA székházánál történtek valójában előre megtervezett, kigondolt akciók voltak. Kiemelte: több kamera felvételéből kiderült, hogy az ellenzéki politikusok a különböző akcióikat előre megbeszélték és eljátszották. Hozzátette, hogy az ellenzéki pártok felsorakoztak emellett a politika mellett és együtt hajtják végre ezeket az akciókat.

„Az ellenzéki pártok igen kétségbeesett helyzetben vannak a harmadik kétharmad után. Igyekeznek a saját, egyre inkább radikalizálódó táboruknak eleget tenni” – mondta ezzel kapcsolatban.

A szakértő szerint elmondható, hogy ezek profin menedzselt akciók voltak, hiszen az ellenzék 2010 óta nem tudott önállóan sikeres tevékenységet végrehajtani és az ötletgazdákkal, akik ezeket a tüntetéseket vezénylik, nem feltétlenül találkoztunk a felvételeken.

Rotyis Bálint kitért a közelgő európai parlamenti választásokra is. Szerinte ennek tétje, hogy a bevándorláspárti vagy a bevándorlásellenes erők kerülnek fölénybe. A mai magyar ellenzék inkább az európai bevándorláspárti pártok szövetségeseinek tekinthető.

Azt jósolja, hogy az ellenzék által tanúsított agresszivitás meg fog maradni az EP-kampány során is.