Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A műsorban arról beszéltek, hogy az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság megállapodása értelmében Magyarország megkapja hatszázezer, a második világháborúban szovjet táborokba került magyar fogoly azonosító kartonját.

Földváryné Kiss Réka szerint a levéltári munka mellett intenzív diplomáciai tárgyalás is segítette azt, hogy Magyarország megkaphatja az azonosító kartonokat. A dokumentumok tartalmazzák a foglyok személyes adatait, elfogásuk körülményeit, státuszukat és rabságuk helyszínét.

A segítségükkel kideríthető az is, hogy hol és mikor haltak meg az elhurcoltak, ami nagyon fontos információ az érintett magyar családok számára, hiszen sokan a mai napig nem tudják, mi történt a rokonaikkal – mutatott rá.

Hozzátette, hogy a dokumentum egy számot is tartalmaz, ami szintén nagyon fontos információt hordoz: mindenkiről vezettek egy dossziét, ami adott esetben 30-50 oldalnyi volt, s további részleteket tartalmaz az elhurcoltakról.

A magyar szakembereknek hatalmas munkát fog jelenteni, hogy a cirill betűkkel írt dokumentumok segítségével beazonosítsák a pontos családneveket, településeket. A feldolgozott információt egy magyar nyelvű adatbázisba töltik fel, ami – reményeik szerint – mindenki számára elérhető lesz – mondta az elnök.