A politikai változásért tüntetett a Momentum Mozgalom Budapesten kedden.

A Maradunk, ellenállunk, változtatunk! Tüntetés a jövőnkért címmel meghirdetett esemény résztvevői a Szabadság térről a Nagymező utcát és az Andrássy utat érintve a Kodály köröndre vonultak, ahol Fekete-Győr András, a párt elnöke meghirdette „a kiegyezés politikáját”.

Azt mondta, nem számít, hogy valaki inkább jobb- vagy baloldali, fiatal vagy idős, mindenkit várnak, ugyanis az összes emberre szükség van Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben.

Hangsúlyozta, hogy új szintre kell emelni „a cselekvés köreit”. A párt megoldja majd a helyi problémákat, kitakarítja a sportpályákat, játszótereket – jelentette ki, hozzátéve: mozgalmi politizálásra van szükség.

Szavai szerint sok téglát kell kiütni Orbán Viktor „erődítményéből”, és akkor a rendszer összeomlik. Minden beszélgetés egy fideszes szavazóval egy ilyen kiütött tégla – vélekedett.

Fekete-Győr András emlékeztetett rá, hogy jövőre két választást is tartanak majd. Fel kell szabadítani a településeket a félelem alól – utalt az önkormányzati voksolásra. Az európai parlamenti választásról pedig azt mondta, nekik Magyarország otthona Európa. Vissza kell szerezni a vidéket, az utolsó falvakig, és a munkát kérdőívezéssel kezdik meg a nyáron – jelentette ki a pártelnök, aki arról is beszélt, hogy az országgyűlési választás bebizonyította, két Magyarország is létezik, és az egyikről „lövése sincs” az ellenzéknek.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester úgy vélekedett, hogy Magyarországon már nincs jobb- és baloldal, a tisztesség és a tisztességtelenség között kell dönteni.

Hozzáfűzte: a Momentum Mozgalom nemcsak egy olyan párt, amely nyitott az együttműködésre, hanem olyan, amely ott volt a sikeres hódmezővásárhelyi választásoknál, amikor sikeresen küzdöttek a korrupció és a megfélemlítés ellen.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja úgy fogalmazott: még sosem érezte, hogy fontos lenne a hatalomnak. Százezrek hagyják el az országot – emelte ki, megjegyezve: senkit nem érdekelnek azok, akik alig jönnek ki a fizetésükből.

Szavai szerint mindenki nagyon kellemetlen a Fidesznek, aki szerint Magyarország Európához tartozik. A kormány arra játszik, hogy kritikusai ne legyenek útban, távozzanak külföldre. Pedig Brüsszelt nem megállítani kell, hanem utolérni – hangoztatta.

Ők itthon maradnak, nem félnek – jelentette ki Cseh Katalin. Gyújtó hangú beszédében elmondta, ők a valódi ellenállás, és még azt is megtudhattuk tőle: „én a szerelmemnek szeretnék gyereket szülni, és nem Orbán Viktornak”.

Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom egy másik elnökségi tagja kiemelte, fáj neki, hogy milliókkal elhitették: Magyarország szövetségese nem Európa, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Egyre kevesebb a független újság, a propaganda sokak napi valósága – vélekedett. Szerinte a rezsim álvalósággal felel a problémákra.

A propaganda háborús termék, de ők nem szállnak harcba. Nem több fegyverre van szükség, hanem bizalomra és békére – jelentette ki Soproni Tamás, arra biztatva a jelenlévőket, hogy támogassák anyagilag az általa függetlennek nevezett sajtót, és terjesszék azt a falvakban.

Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament aktivistája szerint az idei választások után szembe kell nézni azzal, mit rontottak el.

A továbbiakban hiteles szereplők közös fellépésére, alapértékek és ideológiák meghatározására van szükség a fennálló korrupt rendszer megdöntéséért.

Orbán Viktor bukni fog, amint meglesz az alternatíva – tette hozzá Gyetvai Viktor.

Amikor a vonuló tömeg eleje elérte a Bajcsy-Zsilinszky utat, a vége a Báthory utca és a Vadász utca kereszteződésénél járt.

MTI, demokrata.hu