A 2011-es népszámlálási adatok szerint tíz év alatt látványosan nőtt az egyedülálló nők és férfiak, ezzel egyidejűleg pedig jelentősen csökkent a házasságban élők száma. Különösen nagymértékben, közel másfélszeresére duzzadt a 2001-es adatokhoz képest a szülőképes korú egyedülálló nők száma.

A Nem Adom Fel Alapítvány Kezdjetek szeretni! címmel indítja útjára programsorozatát, amelynek célkitűzése nem kisebb, mint egyfelől minél nagyobb társadalmi összefogás mellett konstruktív megoldásokat ajánlani erre a problémára, másfelől valós közösségi tereket létrehozni, amelyek lehetőséget teremtenek minden társadalmi csoportnak az egymás iránti elfogadáson és felelősségen alapuló emberi kapcsolatokra. A programsorozat mellé számos híres ember állt, Jakupcsek Gabriella és Feke Pál vállalták a nagyköveti szerepeket.

Május 11-én vasárnap a Körcsarnokban Pál Ferenc előadásával indul programsorozat.

„Úgy véljük, hogy a hosszú távú, boldog emberi kapcsolatok kialakulásában meghatározó szerepe van az egészséges önértékelésének – Pál Ferenc előadása ebben lesz segítségére az odalátogatóknak. Kiindulópontként tud szolgálni a megfelelő önértékeléshez és önmagunk elfogadásához” – mondta az alapítvány tapasztalati szakértője, Király Róbert Belián.

„Azt láttuk a környezetünkbe kerülő fiatalokon, hogy nagyon sokan vannak egyedül, legyen bár sérült ember vagy ép. Most elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy felvállaljuk ezt az ügyet és olyan valós közösségi tereket hozzunk létre, melyek mindenki számára lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy közösség részeseivé váljanak vagy akár párt találjanak maguknak” – tette hozzá a tapasztalati szakértő.

A program során elindult a www.kezdjetekszeretni.hu weboldal, amely lehetőséget teremt közösségi programokhoz való csatlakozásra, ismerkedésre és a pártalálásra is. Külön hívják erre a felületre azokat a sérült embereket is, akik helyzetükből adódóan nehezen találnak módot arra, hogy közösséget, és párkapcsolatot alakítsanak ki. A minden szempontból akadálymentesített weboldal specialitása abban is rejlik, hogy lehetőség van mentor segítségét is igénybe venni. Az oldal nem kizárólag virtuális térként működik majd, programok, kísérő rendezvények egészítik ki a szolgáltatást.

A projekt meghatározó elemeként, a téma folyamatos kulturális központjaként és integrált közösségi tereként indul el hamarosan a budapesti VIII. kerületben a fogyatékossággal élő munkatársak által működtetett Never Give Up Cafe. A Cafe nappal kávézóként, este kulturális programokat befogadó helyszínként működik majd, teret adva azoknak az eseményeknek is, melyek élővé, valóssá teszik a kezdjetekszeretni.hu oldal virtuális közösségi életét.

A program célja tehát az emberi kapcsolatok megerősítése, és a lehetőség megteremtése a hátrányos helyzetben élő csoportok számára is, mindezen keresztül egy olyan társadalmi szemléletformálás elindítása, amelynek hatására a közgondolkodásban is egyértelművé válik, hogy csak a minőségi emberi kapcsolatok segítségével válhatunk önmagunkat és a másik embert is értékelni tudó személyiségekké. Egy ilyen attitűddel rendelkező társadalomban valósulhat meg az a valódi integráció, amelyben eltűnhet a fal sérült és nem sérült élethelyzetben élő emberek között, és amely által mindenki, így a sérült emberek számára is alapélmény lehet a személyes siker a mindennapokban, a párkapcsolatban és a családalapításban.

A vasárnapi előadásra jegyek válthatóak awww.kezdjetekszeretni.hu oldalon keresztül.