Tarlós István volt a Hír TV Napi aktuális vendége, akit az árvízhelyzet kapcsán Budapest felkészültségéről kérdezett a műsorvezető.

Hirdetés

Nagyon ritka már az országban a teljes együttműködés, és azért most ezt érezni, akárcsak 2013-ban is. Együttműködik a kormány, az önkormányzat, a hatóságok, a Honvédség, a katasztrófavédelem, az önkéntesek, vagy akár a Fővárosi Csatornázási Művek

– fogalmazott a volt főpolgármester, aki szerint ez egy reménykeltő dolog.

A budapesti árvízvédelemmel kapcsolatban Tarlós István elmondta: azzal neki már sok dolga volt, már óbudai polgármesterként is. 2002-ben, 2006-ban és 2013-ban is éjjel-nappal a veszélyeztetett területeken volt.

Arra a kérdésre, hogy rossz döntésnek érzi-e, hogy nem épült meg a védmű a Csillaghegy területén, azt felelte, hogy a témában kommentelők „fantasztikus butaságokat írnak és beszélnek”.

Korábban írtuk

„Az utóbbi 35 évben, ami Budapesten árvízvédelmi fejlesztés és javítás történt, az kizárólag a mi időszakunkban történt”

– jegyezte meg Tarlós István, hozzátéve, hogy neki mindig is vágya volt hogy a csillaghegyi területet is meg tudják védeni, és erre tervek is készültek.

A sötétzöldek és klímaforradalmárok azonban ezt gyakorlatilag ezt meghiúsították. Ez egy nagyon rossz döntés volt” 

– tette hozzá.

Azt is elárulta, hogy noha 2016 óta megint beszédtéma a védmű megépítése, az elmúlt öt évben ennek érdekében egy kapavágás sem történt. A jelenlegi főpolgármester határozata szerint azonban ezt a Királyok útja – Nánási út nyomvonalon kell felépíteni.

Ennek épeszű magyarázata nincsen, szerintem nem is merik elkezdeni. Sokszorosába is kerülne, illetve kíváncsi vagyok, ki fog egy olyan szerződést aláírni, amelyik a formálisan hullámtér, gyakorlatilag már rég nem hullámtér teljes kizárását eredményezi a védelemből”

fogalmazott.

Tarós szerint azonban nem csak ezek a terület veszélyeztetettek, hanem mára már Újpest és Észak-Angyalföld is, nem beszélve a belvárosi területekről: Batthyány-tér, Bem tér, ahol borzasztó állapotok vannak.

Itt azért a védelemnek többre ki kellene terjednie

– szögezte le.

A volt polgármester hozzátette: a jelenlegi vezetés hozzáállása végtelenül primitív.

Mégis hogy képzelte ezt a megjegyzést ez az ember?

– utalt Karácsony Gergely korábbi megjegyzésére, miszerint: „Fogadják el, hogy árvíz idején itt bizony a víz az úr.”

Tarlós István szerint egy ilyen megjegyzéssel az ember egy életre lejáratja magát, arról nem beszélve, hogy „szakmailag mekkora baromság”, valamint „a hülyeségen túl lelkiismeretlenséget is sugall”.

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.