Augusztus 14-én a legfőbb ügyészhez fordult az Energia Klub, s kérte a paksi üzemzavar felelősségének megállapítását, a felelősök megnevezését.

Amint azt Ámon Ada, a szervezet vezetője lapunknak elmondta, bizonyítható, hogy az április 10-e óta fennálló súlyos üzemzavar a biztonsági rendszabályok szándékos figyelmen kívül hagyása miatt következett be. Ámon Ada szerint ezt egyébként az atomerőmű által készített belső vizsgálat és az Országos Atomenergia Hivatal vizsgálata is alátámasztotta. Az Energia Klub vezetője elmondta, hogy a kérdéses tisztítási technológia leírásában egyértelműen benne van, hogy a fűtőelemek kiemeléséhez használt darunak a munka teljes ideje alatt a tisztítótartály fölött kell lennie. Ezzel szemben tudjuk, hogy a darut több órára elvitték onnan április 10-én. Az is sejthető már, hogy miért. Az Energia Klub kezébe kezébe került ugyanis egy fontos dokumentum, amely megjelent a paksi erőmű belső hírlevelének március 24-i számában is. Az anyag szerint, ha párhuzamosan végeznek bizonyos munkafolyamatokat – például a tisztítást és az átrakást – akkor 5 nappal csökkenthető a blokk főjavításának ideje. Márpedig az erőmű szocialista vezetése – amint az már többször kiderült – elsősorban a gazdasági kérdésekre, a realizálható profitra koncentrált, s nem a biztonságra. Ezért, tehát a megtakarítható idő, a párhuzamos folyamatok miatt vitték el a tisztítótartály fölül is a darut április 10-én.

Ámon Ada hozzátette, az Energia Klub szakértőkkel konzultált, akik úgy vélték, hogy foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vagy közérdekű üzem működésének megzavarása, de akár a „visszaélés nukleáris létesítmény üzemeltetéssel” című jogi formulák alapján is megindulhat az ügyészségi vizsgálat és a felelősség megállapítása, illetve a felelősök megnevezése.

Az Energia Klub kiadott egy nyilatkozatot, melyben kifogásolja azt is, hogy csak két céget, a Paks ügyében érdekelt francia Framatomot és az orosz TVEL-t kérte fel a kárelhárítással kapcsolatos elképzelések és tervek kidolgozására. Az Energia Klub úgy vélte, inkább független cégeket kellett volna bevonni a munkába. Nem véletlen az sem, tette hozzá a nyilatkozat, hogy az atomerőmű vezetése nem teszi nyilvánossá a kárelhárítás megbecsülhető összegét.

Más forrásból úgy értesült lapunk, hogy a Paksi Atomerőművet kivonták a kötelező közbeszerzési eljárás alól. Ezt csak két esetben tehették volna meg, de egyiknek sem felel meg jelenleg a paksi helyzet. Az egyik feltétel a nemzetbiztonsági érdek, a másik pedig a vízkár, illetve a környezeti kár bekövetkezte lehet. A szocialista kormány azonban most saját csapdájába esett. Oly sokszor hangoztatta ugyanis, hogy a tisztítótartályban keletkezett üzemzavar semmiféle veszélyt sem jelent az erőműre és környezetére. Akkor viszont kérdés, hogy milyen alapon vonta ki a közbeszerzés kötelezettsége alól.

Nagy megdöbbenést keltett a társadalomban a Medgyessy-kormány által bejelentett mostani 9 százalékos áramáremelés. Amit további lépcsők követnek majd. Az Energia Klub úgy véli, ebből a 9 százalékból 6 százalék mindenképpen a paksi üzemzavar számlájára írható. A szervezet korábban kijelentette, ha az állam a fogyasztókra hárítja az üzemzavar helyreállításának költségeit, akkor ezért is feljelentést tesz.

Tóth István fideszes parlamenti képviselő ugyan csak 4 százalékosra tette az üzemzavar részesedését az áramemelésben, de felháborítónak tartotta. Csodálkozott azon is, hogy az import források számbavételénél senki sem gondolt a minden ajánlatnál olcsóbb bolgár áramra. Bulgáriában ugyanis felszabadult az energiatermelés bizonyos részének kapacitása, s az ott termelt áramot az ukrán importnál alacsonyabb áron vásárolhatná meg Magyarország. Ebben az esetben természetesen a mostani 9 százalékos áremelés mértékét is mérsékelni lehetne.

Elterjedt a hír, mely szerint Kocsis István helyzete tarthatatlanná vált, ezt belátta Medgyessy Péter kormányfő is, és beleegyezett a vezérigazgató menesztésébe. A hírek szerint Szabó József lesz az utódja, aki a Horn-kormány idején már vezette az erőművet. Szabó József pillanatnyilag nem az erőműben dolgozik, de cége – amely a fűtőelem beszállításban érdekelt – továbbra is kötődik Pakshoz. Koltai Tamás, a Fidesz parlamenti képviselője és Tolna megyei elnöke úgy vélte, Szabó esetleges kinevezésével továbbra is szocialista pártirányítás alatt maradna az erőmű. Még akkor is, ha Szabó József kétségtelenül nagyobb tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezik az atomerőművek terén, mint Kocsis István. Szabó József vezette ugyanis az MSZP tolna megyei listáját, most a párt parlamenti képviselője. Aki követte az eseményeket, az tudhatja különben, hogy éppen Szabó József korábbi vezérigazgatósága idején kezdődtek a gondok a fűtőelem-kazettákkal.

Hogy miként jön majd ki Aszódi Attila miniszteri biztos Szabó Józseffel, ma még nem tudni. Annyi bizonyos csak, hogy rendkívül sok vita van pillanatnyilag Aszódi Attila és a Kocsis István vezette paksi menedzsment között. Kocsis István ügyel a tekintélyére. Azért rúgták ki például az erőmű hírlevelének vadonatúj főszerkesztőjét, mert egy olyan képet közölt állítólag, amin az előtérben a felhős homlokú vezérigazgató látható, mögötte viszont az éppen mosolygó Aszódi Attila.

A sokszor ígért borítékbontásra, azaz a Framatome és a TVEL helyreállítási tervezetének elemzésére és értékelésére még lapzártánkkor sem került sor, noha többször is ígértek már eredményhirdetést az illetékesek. Ugyanígy nem született meg, illetve nem került nyilvánosságra még a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség számtalanszor beharangozott jelentése. Annyit lehet tudni csak róla, hogy leszögezi: rendetlenség van az erőműben.

Nem tudni egyébként, mi a késlekedés oka. A NAÜ vizsgálatát és az azt lezáró jelentést a kormány, azaz a gazdasági miniszter rendelte meg. Reméljük, nem azért késik a dokumentum, mert a kormány a megrendelő jogán igazíttatni akar még rajta.