Fotó: Metropol
Hirdetés

A BKK információi szerint az immár július 4-e óta zajló felújítás alatt megújul a felüljáró teljes aszfaltburkolata, kicserélik a szigetelést, illetve felújítják a vízelvezetési és dilatációs rendszert. A munkákkal várhatóan augusztus végére készül el a főváros; addig persze az autósforgalom előtt ismét le lesz zárva a szerkezet.

Már idén márciusban, az enyhe tél vége felé járva láthatóak voltak a repedések, gödrök, lyukak, amiket akkor még javítani volt kénytelen a fenntartásért felelős fővárosi önkormányzat. Ezután a burkolat csupán néhány hónapot bírt ki.

Négy év alatt harmadszor javítják a felüljárót:
2021-ban teljeskörűen felújították , akkor hónapokig nem lehetett közlekedni rajta;
2023 márciusában aszfaltozták a felhajtóját, az autósok elől ekkor is le volt zárva;
2023 novemberében már szét is repedt a 2021-ben készült új aszfalt, ami durván kátyús lett;
2024 tavaszán is javították a kátyúkat;
2024 nyarán, azaz most, ismét lezárták az autósok elől.

A felüljárón van egy kátyú, ami évekkel ezelőtt már gödörré szélesedett, visszatérő eleme az aszfaltnak, ezért a környékbeliek csak fantomkátyúnak nevezik – olvasható a cikkben. A burkolat egy-egy foltozás után eddig legfeljebb néhány hónapot bírt csak ki nagyobb hiba nélkül:

Korábban írtuk

Az eredeti elképzelés szerint a szerkezetet háromnegyed év alatt újította volna fel a főváros, de úgy volt lezárva a felüljáró 2020-ban bő fél évig, hogy nem történt semmi. A BKK szerint amikor ugyanis a kivitelező vállalkozó áprilisban megnézte a felüljárót, megállapította, hogy a vasbeton szerkezetek állapota nem tette lehetővé a tervekben szereplő javítások elvégzését.

A felüljáró felújításának szerződéses ára ezzel nettó 778 millió forintról nettó 999,8 millió forintra változott.

A kivitelezés végül két lépcsőben és csak 2021. október 27-én lett kész, akkor adták vissza a forgalomnak a teljes ráncfelvarráson átesett felüljárót.

A BKK akkor azt állította, hogy a felújítással még tizenöt évre garantálható a híd biztonságos használata.

Az eredeti cikk IDE KATTINTVA a Metropol honlapján olvasható.