Nyolc belvárosi utcai támadás, ellopott mobiltelefonok és pénztárcák, bottal megvert áldozatok, tizenegy őrizetbe vett elkövető, közülük három gyermekkorú. Ez az utóbbi hónapok SZDSZ-konform miskolci bűnügyi statisztikája. A város rendőrkapitánya azonban kibontotta az igazság minden részletét.

– Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások, amelyek ilyen erőszakos jellegű rablások, elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon, azt kell hogy mondjam, hogy legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük – nevezte nevén a jelenséget Pásztor Albert. Ekkor elszabadult a pokol.

– A Szabad Demokraták Szövetsége országgyűlési képviselőjeként megmagyarázhatatlannak tartom, hogy a közrend védelméért felelős személy ilyen kijelentésekre ragadtassa magát egy olyan országban, ahol a kirekesztettség és a kisebbségvédelem továbbra is megoldatlan probléma – kiáltott fel Gusztos Péter liberális politikus. – Arra kérem, tájékoztassa velem együtt felháborodó honfitársainkat, miként tartja számon a bűnelkövető magyar állampolgárok nemzetiségét; a faji alapú kartotékját magáncélra vagy a rendőrség keretei között vezeti-e; a származásvizsgálat alkalmazása kiterjed-e a sikkasztók és hivatali visszaélések bűnelkövetőire, vagy csak bizonyos bűncselekménytípusokra, lopásra, rablásokra? – dörögte Budapestről a törpepárt emberi jogokra szelektíven fogékony ökle, nem is sejtve, milyen kevesen vannak a felháborodók.

A történet folytatása még igazi balliberális sikertörténetnek ígérkezett. A Napkelte szombat reggeli műsorában Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter közölte, a miskolci rendőrkapitány nyilatkozatával átlépett egy olyan határt, amelyet az állam képviselője nem léphet át, s emiatt, vérző szívvel, erkölcsi alapú döntést hozva, leváltotta Pásztort.

Ezzel egyidejűleg Bencze József országos rendőrfőkapitány vizsgálatot indított a miskolci kapitány ellen. Nem mellékes, hogy Draskovics ez idáig sem államtitkárnak, sem pénzügyminiszternek nem vált be, utóbbi posztról maga Gyurcsány Ferenc száműzte, miután kiderült, Draskovics a legnagyobb áfa-visszatartási képességgel rendelkező miniszter. A tojás- és papírgalacsin-dobálás elleni küzdelem hőse Pásztor Albert elleni akciójával bebizonyította, hogy rendészeti miniszterként is képes alulmúlni bárkit. Draskovics úgy vélhette, hogy a Nap-kelte nyilvánossága előtt hatékonyabban sikerül menesztenie Pásztor Albertet, mint Gyurcsánynak sikerült Horváth Ágnest.

Tévedett. Az előbbi csak koalíciós szakításhoz vezetett, Draskovics bejelentése azonban kiverte a biztosítékot Miskolcon és az egész országban. Először a miskolci Fidesz–KDNP-frakció vezetői reagáltak, nyilatkozatban biztosítva támogatásukról Pásztor Albertet, majd megszólalt a szocialista Káli Sándor, Miskolc polgármestere is. Szombat délutáni sajtótájékoztatóján kijelentette, nem leváltani, hanem támogatni kell a kapitányt, aki vitatott nyilatkozatában csak tényeket és adatokat közölt.

Káli telefonon tárgyalt a megszeppent Draskoviccsal a miniszter döntésének megváltoztatása érdekében. A polgármester elmondta, Pásztort kiváló szakembernek tartja, az elmúlt időszak eseményei viszont túlléptek a rendőrség lehetőségein, és a cigányok bűnözése országos probléma lett. Káli beígérte azt is, hogy vasárnap öt órakor jelen lesz a tervezett békés szimpátiatüntetésen, több MSZP-s helyi és országgyűlési képviselő társaságában. A kibontakozó szocialista belharc mellett a fővárosi liberálisok számára újabb pofont jelentett a mezőkövesdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének, Farkas Félixnek a nyilatkozata, aki szerint a miniszter Pásztor Albert leváltásával súlyos feszültséget keltett, amiből a tisztességesen élő cigányok is megkapják a részüket, ezért a miniszternek le kell mondania.

– Mikor támadás ér egy cigányt, akkor a jogvédők ordítva kiáltják, hogy cigányt ért támadás, de ha mondjuk jelen esetben cigány a támadó, és valaki ezt ki is mondja, akkor az rasszista – fogalmazott a roma politikus.

Lakatos Attila borsodi cigányvajda még tovább ment, amikor a cigányságot bírálta az elkövetett bűncselekményekért.

– Ne Pestről osszák az észt, mert az nem ér el idáig. Jöjjenek el ide, éljenek itt, és nézzék meg, milyen itt a helyzet! Pásztor mit mondhatott volna, ha kétszáz bűncselekményből kétszázat cigány követ el? – tette fel a kérdést, amelyre természetesen senki nem válaszolt.

Sót szórt a megélhetési liberálisok vérző sebeibe még a miskolci SZDSZ szervezet is, midőn T. Asztalos Ildikó miskolci elnök közölte, ismerik a kapitány munkáját, tisztelik korrekt, őszinte, a probléma megoldására és nem elfedésére törekvő gondolkodását, hiszen már többször szólt a Miskolcon kialakult bűnözési szokásokról, de a mai képmutató világban segítséget nem kapott a felette pálcát törőktől. A miniszter lépését a helyi liberálisok a szélsőséges indulatok felerősödését kiváltónak ítélték, és kezdeményezték Pásztor azonnali visszahelyezését.

A kapitány mellett szólalt fel a Tettrekész Rendőrszakszervezet is, amelynek vezetője, Szima Judit Bencze Józsefet bírálta Draskovics politikai megrendelésének szolgai teljesítése miatt.

– Megdöbbenéssel és egyben felháborodással értesültünk az átpolitizált rendőri vezetés újabb példájaként arról, hogy a munkáját végző, az adófizető, tisztességes lakosságot hitelesen tájékoztató miskolci rendőrkapitányt, dr. Pásztor Albert urat politikai megrendelésre felfüggesztették beosztásából. Elfogadhatatlannak tartjuk a szakmai kérdésekben a politikai komisszárizmus ennyire nyilvánvaló jelenlétét – fogalmazott Szima Judit. Pásztor ügye fejtörést okozott a hétvégén tisztújítással foglalatoskodó megyei MSZP-ben is.

– Azt mondtuk Pásztor Albertnek, hogy hétfőn menjen be dolgozni, mintha mi sem történt volna – árulta el az egyik szocialista országgyűlési képviselő. Elemzők rámutatnak: a helyi MSZP lázadása és kitartása a rendőrkapitány mellett nehéz helyzetbe hozta Gyurcsányt, aki vagy Draskovicsot inti le, s ezzel együtt a „ezermilliárdos átrendezéshez” szükséges liberális voksokat is kockáztatja, vagy saját frakciójával megy szembe.

Pásztor Albert 2008 augusztusában a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének birtokosa lett. Évtizedes kapitányi ténykedésének első évében több mint harminc százalékkal csökkent a bűncselekmények száma Miskolcon és vonzáskörzetében.

– Pásztor Albertnek már korábban voltak érzékeny témákat érintő kijelentései, ezek azonban nem kavartak ekkora vihart. Az Önkormányzat Jogi Bizottságában napi rendőri jelentéseket mutatott a konkrét intézkedésekről a bűnözés érzékeltetésére – mondta a Demokratának Szinay Attila, a Fidesz miskolci frakcióvezetője. – Miskolc utcáiról nyolcvan rendőr hiányzik, a rendőrség kipróbált emberei pedig nagy számban válnak pályaelhagyóvá a rossz körülmények miatt. A helyi rendőr-szakközépiskolában végzetteket rögtön Pestre irányítják, nincs utánpótlás sem. Éveken át hiába jelezték a lakosok a városvezetésnek a bűnözés miatti lehetetlen állapotokat, nem történt semmi. A Lyukó-völgyben egy család kétségbeesésében már ingyen akarta az önkormányzatnak adni az ingatlanát, mert képtelenek voltak megvédeni a fosztogatóktól. Az Avas társasházainak egy részét szinte megszállták a deviáns magatartású, együttélésre képtelen rétegek, a szolgáltatásokért nem fizetnek, ahol megjelennek, az ingatlanok elértéktelenednek, a konzervatívabb polgárok pedig menekülnek – nyilatkozta a frakcióvezető. Garamvölgyi Attila, a KDNP képviselője hozzátette:

– Pályáztatás nélkül, havi tízmillió forintért városőrséget foglalkoztat az önkormányzat az Avason, ahelyett hogy a rendőrséget erősítené meg. Ám végső soron minden intézkedést a rendőr foganatosít, így a városőrségre költött pénzt inkább az avasi rendőrőrs feltételeinek javítására kellene fordítani a térfigyelő rendszer egyidejű bővítése mellett. Garamvölgyi szerint a megoldás a nyílt és őszinte beszéd. A rendőrség nem azért van, hogy neveljen, hanem hogy megakadályozza a bűncselekményt. Ha jelzés érkezik, hogy egy adott társadalmi csoport tekintetében nőtt az elkövetések száma, oda többleterőforrást kell csoportosítani, nem a tényt kimondó vezetőt elcsapni.

Szinay Attila emlékeztetett arra is, Pásztor Albert több roma származású rendőrt léptetett elő nyomozóvá, karácsonykor pedig egy, a hidegben buszra várakozó, háromgyermekes cigány családnak is segített hazajutni. Menesztése után, szombat este egyébként nyílt színi tapsot kapott a kapitány egy rendezvényen, vagyis a lakosság kiállt mellette.

A politikai nyomás meghátráltatta Draskovicsot. Pásztor mindössze figyelmeztetésben részesült amiatt, hogy nyilatkozata úgymond félreérthető volt. Ezzel egyidejűleg visszahelyezték Miskolc város rendőrkapitányi pozíciójába. A vasárnap esti, mellette való szimpátiatüntetést így groteszk módon már neki kellett biztosítania. Nem is volt semmi gond. A felállított kordonoknál a rendőrök azonosító számmal ellátott ruhában, jókedvűen vigyázták a rendet a szemerkélő esőben. Nem volt motozás és sem tojás, sem papírgalacsin birtoklásáért nem állítottak elő senkit.

Udvarhelyi István