Úgy érzem, ahová én tartozom, a jobboldali, keresztény, konzervatív, polgári oldalhoz, ott van határozott elképzelés arról, mit szeretnének megvalósítani. A másik oldalon viszont csupán, ahogy a sportban mondják, kontrára mennek – mondta a Demokratának Schmitt Pál volt köztársasági elnök. Az Európai Parlament korábbi alelnökével, a nemzet sportolójával a magyar és az európai politika megváltozásáról, a sport fontosságáról és a nagypapaszerepről is beszélgettünk.

– Amikor én bekerültem az európai politikába, teljesen más folyamatokat láthattunk, megéltük az EU tíz országgal történő bővítését, ami még egy nagy szolidáris tett volt. Ma viszont számtalan fontos területen hiányzik a közös gondolkodás – fogalmazott az interjúban Schmitt Pál.

„Hiszek a változást akaró milliókban.” Ezekkel a szavakkal zárta a miniszterelnök-jelöltségről lemondó nyilatkozatát Botka László, az MSZP politikusa. Ebben a mondatban benne is van az ő személyes kudarcának, az egész baloldali ellenzék közös csődjének legfőbb oka. Lapunkban elemezzük a szocialista miniszterelnök-jelölt visszalépése utáni helyzetet.

Az olasz sajtóban egy hónapja megjelent, nagy port kavart belügyminisztériumi statisztikák szerint az országban év eleje óta mintegy 2400 nemi erőszakot jelentettek a rendőrségen, és az elkövetők 38 százaléka volt bevándorló hátterű, miközben ők a lakosságnak csak a 8,2 százalékát teszik ki. Mi az oka ennek, valóban a vallás, esetleg a kultúra a felelős, vagy egy sajátos létállapot? Az erőszak csak európai nőkre irányul, vagy a muszlim nőkre is?

A Demokrata október 4-től kapható az újságárusoknál.