A legsúlyosabb helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében alakult ki. A szél házakat, tűzfalakat, villanyoszlopokat rongált meg és egész fasorokat döntött ki. Csak Geszteréden 600 épület rongálódott meg. Több határátkelőn jelenleg is szünetel a forgalom a vihar után: áramszünet miatt egyelőre nem lehet kilépni Ukrajna felé Tiszabecsnél, a román-magyar határon pedig Vállajnál és Csengersimánál szünetel a forgalom.

„Legalább 2300 magánépületben, illetve közel 100 önkormányzati illetve egyházi ingatlanban keletkeztek különböző mértékű károk. Vannak olyan települések a megyében, ahol tulajdonképpen leborotválta a tetőhéjazatot a szél és több helyen az épületeknek nemcsak a héjazatát, hanem a gerendázatát is megbontotta. Emiatt aztán az életveszélyessé vált épületekből 94 főt kellett az éjszakai órákban kiköltöztetni” – mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság szóvivője.

Tojás nagyságú jég törte össze a gépkocsikat, háztetőket a Csongrád megyei Nagymágocson. A helyiek elmondása szerint hétfő este 6 óra körül jött az orkánerejű vihar – az apokaliptikus idő mindent vitt, még a lakásban is állt a jég. A vihar elvonultával a házak tetejét fóliával vonták be, illetve ahol tudták, kicserélték a cserepeket. A tíz kilométerre lévő Orosházán is pusztított a jég, ott az óvoda épületét is megrongálta.

(hírTV)