A csepel.info internetes lapnak küldött levelükben a szülők azt állítják, a szóbeli és az írásbeli érettségin is kivételeztek Gyurcsány Ferenc fiával a Montessori Alapítványi Gimnáziumban. Az iskolába olyan gyerekek járnak, akiknek gondot okoz a tanulás, mert például diszlexiásak. Úgy, mint az a lány, akinek szülei arra panaszkodnak, hogy visszásságokat tapasztaltak az érettségin.

– A lányom diszlexiás, emiatt pedig az írásbeli hivatalos idején túl bizonyos tantárgyakból még egy órát kellett volna neki biztosítani arra, hogy befejezhesse a vizsgát. A lányomtól ezt megtagadták, Gyurcsány Ferenc fiának azonban, aki osztálytársa volt a lányomnak, ugyanezt megengedték. Így egyedül a miniszterelnök fia részesülhetett két tantárgyból a plusz egy óra vizsgaidőből.

Nem csak ezt kifogásolják a szülők. Azt állítják, hogy az írásbelik kijavítása után ellentmondóan nyilatkoztak a tanárok arról, hogy hány diáknak sikerült a vizsga.

– Úgy érezzük, hogy a vizsgadolgozatok javításakor is voltak hibák. Például magyarból az egyik dolgozatban 31 pontot vontak le helyesírási hibák miatt, miközben mi úgy tudjuk, hogy csak 15 pontot lehetett volna. Az írásbeliket ráadásul hat nappal azután tekinthették meg a gyerekeink, hogy lejárt a megtekintésre előírt határidő, mi szülők pedig egyáltalán nem nézhettük meg azokat.

A szóbelin három diák szülei szerettek volna jelen lenni, de az egyik tanár kétszer is megkérdezte a kormányfő fiától, hogy biztos hozzájárul-e ahhoz, hogy mások is bent legyenek a vizsgán. Gyurcsány Ferenc fia először igent mondott a levél szerint, másodszor azonban már nem egyezett bele, hogy a többiek szülei bent maradjanak. A levelet író szülők az iskolát bepanaszolták az Oktatási Minisztériumnál. Szerettünk volna további részleteket megtudni a szülők leveléről, de nem sikerült elérni az internetes lapot.

Az érettségivel kapcsolatos panaszokat kezelő oktatási hivatalnál is érdeklődtünk, de megkeresésünkre nem kaptunk választ. A Montessori alapítványi iskola honlapján lévő telefonszámot egy férfi vette fel, aki azt mondta, a gimnázium fenntartóját képviseli. Nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre, még arra sem, hogy őt hogy hívják.

Daróczi Dávid kormányszóvivő visszautasította a csepel.infon megjelent levél állításait.

(MR)