A Human Telex Kft. az Európa-bajnokság kezdete előtt felkereste a II. kerületi önkormányzatot, azt kérve, emelje meg a rendeletben meghatározott zajszintet, mivel szeretnének több négyzetméteres kivetítőket felállítani a Millenáris Parkban, amelyek előtt majd szurkolni lehet a futball Eb-n részt vevő csapatoknak. A hivatal elutasította a kérést, mivel a környék lakói már a néhány évvel korábbi világbajnokság, illetve Bajnokok Ligája-mérkőzések idején sem tűrték a több ezer szurkoló kiabálását. A vállalkozók ezután azzal álltak elő, hogy legalább a nagykövetségek és a szponzorok VIP-vendégei számára engedélyezzék a létesítmény késői működését, mégsem küldhetik őket a másik, VIII. kerületi helyszínre.

Az önkormányzat ismét nemet mondott, mivel a korábbi zajmérések eredményét alapul véve egyértelműnek látta, este tíz óra után néhány száz ember hangoskodása esetén is képtelenség lenne a zajszint határértékének betartatása, a Millenáris ugyanis nem rendelkezik semmilyen zajfogó rendszerrel. Ezért olyan határozat született, amelyben megtiltották a rendezvény este tíz óra utáni nyitva tartását és működtetését, ezenkívül pedig kikötötték, hogy a jogszabály megszegése esetén kilencven napra bezáratják a helyszínt. A Human Telex Kft. ezek után meghirdette az egy hónapos rendezvényt. A kivetítőn pedig mindennap bejátsszák a kerületi jegyző nevét és elérhetőségeit.

– Úgy érzem, hergelik az embereket az önkormányzat és a hivatal ellen, azt a látszatot keltve, mintha ők teljesen vétlenek volnának, a jegyző pedig törvénytelenül gátolná a működését. Az óriáskivetítőkön rendszeresen megjelenítik az ilyen tartalmú híradásukat, amelyben pontosan megjelölik a kerületvezetők telefon és e-mail elérhetőségét – mondta Szalai Tibor jegyző.

Azóta mindennap száz-százötven fiatal tüntet az önkormányzat határozata ellen, szidják a kivetítőn látható személyeket. A Human Telex Kft. közben benyújtotta fellebbezését a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatalhoz. Tóth Gábor, a szervező cég üzletfejlesztési igazgatója szerint az önkormányzat háromnegyed éve tudott a tervükről, a vetítést este tíz óra után megtiltó határozat azonban csak három nappal az Eb előtt született meg.

– Amikor megkerestük az önkormányzat illetékeseit, azt mondták, a 2006-os világbajnokság idején sok embert zavart a rendezvény. Ezután mi azt javasoltuk, hogy akkor csak egy VIP-vetítést csinálunk 300-400 fővel egy többezres esemény helyett, csak az jöhet be, akinek meghívója van. Mindezek után megdöbbentünk, hogy tíz óra után mégsem lehet vetíteni a meccseket – mondta lapunknak Tóth Gábor. – Valóban igaz, hogy a kivetítőn kiírtuk a polgármester és a jegyző nevét. Nagyon sokan csalódottak, amiért tíz után nem lehet nézni a meccseket, így tudniuk kell, hogy ez nem a mi hibánk, hanem azoké, akik ezt a döntést hozták.

Az igazgató szerint nonszensz, hogy míg az önkormányzat megrendezhette nagy zajjal járó kétnapos rendezvényét, a Kerület Napját (ami egyébként este fél tízig tartott), addig ők nem vetíthetik este 10 után is a meccseket.

– Jogi útra tereljük az ügyet. Véleményünk szerint az önkormányzat nem tartotta be a hivatali utat, míg a cég, amely bemérte a zajszintet, nem rendelkezik hiteles eszközökkel – tette hozzá Tóth Gábor.

Láng Zsolt kerületi polgármester másképpen látja a kérdést.

– Magam is nagyon szeretem a focit, de az önkormányzat nem a néhány száz VIP-szurkoló érdekeit szolgálja, hanem a környéken élő körülbelül háromezer emberét. Már januárban jeleztem az osztrák nagykövetnek, aki összeköttetésben áll a szervező céggel, hogy nem áll módomban eleget tenni kérésének, hogy itt nyilvános vetítést rendezhessenek nagy tömegek számára. Ha a Human Telex Kft. korrekt lenne, akkor a délutáni meccseket vetítené a Millenárison, az estiek vetítésébe pedig nem kezdene bele. Így nem kellene a második félidő közepén lezárni a közvetítést. Meccset nézni közterületi kivetítőkön és szórakozóhelyeken a város számos pontján lehet, a Millenáris körül lakók azonban csak az otthonukban tudnak pihenni.

A polgármester aggályosnak tartja, hogy személy szerint támadják őket a rendezők, s attól tart, így készülnek a nyári olimpiára is.

Szencz Dóra