Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője beszédet mond a Fidesz-frakció Parlamenti Szalon elnevezésű rendezvényén Budapesten, a Bálna Honvédelmi Központban 2024. május 16-án
Hirdetés

Kocsis Máté a június 9-i kettős választásról szólva azt mondta, hogy a mostani kampány eltér a korábbiaktól. Nem a megszokott törésvonalak és témák, hanem olyasvalami mentén zajlik, ami eddig nem volt: a háború kérdése – jelezte. Hangsúlyozta: a választás tétje az, hogy nő-e a békepárti erők súlya Európában. Felidézte egyes nyugati politikusok háborúpárti nyilatkozatait, feltéve a kérdést: ezek a vezetők tisztában vannak-e azzal, hogy a szavaik mit jelentenek.

„Mi, magyarok jól ismerjük az oroszokat is, semmi jó tapasztalatunk nincs velük, ha háborúról van szó, ezért egyre nagyobb esélyét látjuk annak, hogy sodródunk bele a világháborúba”

– figyelmeztetett, hozzátéve: ma már katonák tízezreit sorakoztatják fel a NATO-országok Ukrajna határain.

A frakcióvezető közölte: Magyarországon a Fidesszel szemben állók képviselik a háborúpárti álláspontot, noha vannak derék baloldali honfitársak is, akik nem szeretnének háborút. Szerinte azonban a baloldali politikusokat megvásárolták, és megbízóik azt a politikát várják tőlük, amely a háborút támogatja.

A választásról szólva Kocsis Máté elmondta: ha az Európai Parlamentbe (EP) sok háborúpárti képviselőt küldenek a magyarok, akkor a békepártiak háttérbe fognak szorulni. „Megüzenjük az európai politikai elitnek: lehet nemzeti, békepárti és szuverenista politikával választást nyerni” – fogalmazott.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője gyalázatos merényletnek nevezte a Robert Fico szlovák kormányfő elleni szerdai támadást, kiemelve, hogy az után ki kell mondani: véget kell vetni a baloldal, a progresszívek, a liberálisok által legitimált, támogatott és gerjesztett mindennapos közéleti erőszaknak. Hozzátette, a békepárti miniszterelnök elleni merénylet ebből a közéleti erőszakból nőtt ki.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője beszédet mond a Fidesz-frakció Parlamenti Szalon elnevezésű rendezvényén Budapesten, a Bálna Honvédelmi Központban 2024. május 16-án

Deutsch Tamás kijelentette: soha még nem volt ennyire időszerű a Békemenet. Kitért arra is, hogy több mint két éve zajlik a háború a szomszédban, és a helyzet folyamatosan romlik, a világban pedig már atomháborús készülődést látni.

„Létfontosságú választás előtt állunk, melynek tétje: háború vagy béke” – emelte ki, azonnali és feltétel nélküli tűzszünetet és béketárgyalásokat követelve. Emlékeztetett arra, hogy tizenegy párt állított EP-listát, kétszáznál is több jelölttel.

„A Fidesz a magyar nemzeti érdeket akarja képviselni, a többiek kizárólag a saját hazájuk ellen akarnak áskálódni”

– jegyezte meg. Hogyan magyarázható mindaz, ami az elmúlt 20 évben a magyarok és az EU között történt? – vetette fel, hozzátéve, hogy Magyarország csatlakozása az unió elmélyülő válságával esik egybe.

Deutsch Tamás úgy fogalmazott: Brüsszel urainak nem tetszett az, hogy a magyarok 2010-ben megelégelték a nemzeti önfeladást, mert továbbra is ők akartak diktálni mindenben. Brüsszel ma már a vita létét sem akarja engedni – közölte. „Brüsszel csak látszatra erősebb. Azért győzünk mindig, mert számunkra az EU nem cél, hanem eszköz” – mondta a delegációvezető.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője arról beszélt, hogy a Robert Fico szlovák kormányfő elleni, „gyalázatos” szerdai merénylet után ki kell mondani: véget kell vetni a baloldal, a progresszívek, a liberálisok által legitimált, támogatott és gerjesztett, mindennapos közéleti erőszaknak. A békepárti miniszterelnök megtámadása ebből a közéleti erőszakból nőtt ki – tette hozzá.

Korábban írtuk