Hirdetés

A biztonság kérdését állította felszólalása középpontjába Komjáthi Imre (MSZP), azt követelve, legyenek mindenki számára elérhetőek az alapvető élelmiszerek, tudjon munkájából keresett fizetése révén mindenki gondoskodni szeretteiről ahelyett, hogy „tömegek vánszorognak ki az országból” külföldi boldogulást keresve.

Milyen jövő vár arra a nemzetre, ahol apostoli szegénységet kell fogadnia egy pedagógusnak? – tette fel a kérdést Komjáthi Imre, aki kifogásolta, hogy a kormányzat rendre lesöpri az asztalról az általuk javasolt „igazi baloldali megoldásokat”.

Ezek között említette, hogy legyen adómentes a minimálbér, ne terhelje áfa az alapvető élelmiszereket, állami hatóság ellenőrizze, hogy az árakban megjelenik az árcsökkenés, a kisüzleteknek pedig kompenzálják az ársapkák okozta veszteséget. Amíg ilyen drágák az élelmiszerek, fenn kell tartani és ki kell terjeszteni az ársapkákat – sürgette a szocialista párt politikusa.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszában fontosnak nevezte a felvetett témát, felidézve, 2010 előtt ez az ország már kipróbálta a szocialista gazdaságpolitikát, és az „nem jól sült el”, hiszen 12 százalék körüli volt a munkanélküliség, egymillióval kevesebb embernek volt munkája, mint most.

Korábban írtuk

A megélhetés biztonságát a munka tudja elhozni – hangsúlyozta, kiemelve, hogy 2010-ben a kormány a munkaalapú gazdaság felé fordult, Európa legalacsonyabb munkára rakódó terheit vezetve be. A miniszter megjegyezte: ha ez utóbbin változtatnak, az adóemeléshez, így magasabb munkanélküliséghez vezetne.

Szijjártó Péter kiemelte: 2010 óta 70 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset reálértéke, háromszorosára emelkedett a minimálbér, a minimálbér és a garatált bérminimum is magasabb a 2010 előtti átlagbérnél, mindez pedig a magyar emberek teljesítményének, munkájának köszönhető.

Hozzátette: az utóbbi években a válságokból azért került ki erősebben az ország, mint ahogy azokba belement, mert a munkahelyek megvédésével foglalkozott.