Hirdetés

Komjáthi Imre (MSZP) arról beszélt, hogy egyre fogynak a szakemberek, akik pedig még itthon vannak, hosszú hónapokra be vannak táblázva. Bírálta azt, ahogy a kormány átalakította a szakképzést. Szóvá tette, hogy 16 évre csökkentették a tankötelezettség korhatárát. A duális képzés keretében komplett szakmai tudás helyett gyakorlatilag gyermekmunka folyik a gyakorlati helyeken; a kormány kiszolgáltatott inasokat akar „legyártani” sokoldalú szakemberek képzése helyett – értékelt.

Elmondta, olyan szakképzésre lenne szükség, ahol a diák érdeke nem tűnik el a rövidtávú kapitalista igények mögött, emellett egységes és ellenőrzött körülmények kellenek a külső gyakorlati helyeken.

Azt mondta, Mészáros Lőrinc már hosszú ideje nem gázszerelő, hanem tehetős kormánypárti oligarcha, akinek egyetlen háborúval és válságokkal terhelt év alatt 180 milliárd forinttal, 38 százalékkal nőtt a vagyona. Hozzátette: luxusvagyonadóra van szükség, fizessenek a gazdagok, „adjanak vissza valamennyit a pénzünkből” és azt költsék a jövő gázszerelőire.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szerint 2010 előtt a szakképzés nagyban növelte a lemorzsolódást, és szakmailag kifogásolható dolgokat csináltak ezen a területen. A kormány ezen változtatott, komoly szakképzési reformot indított – mondta, jelezve, kiemelt feladatnak tekintik a tudásalapú gazdaság megteremtését.

Korábban írtuk

Közölte, a 2020-ban indult változások a szakképzési terület minden érintettje számára pozitívak. A szakképzési rendszer egyszerűsödött, átláthatóvá és átjárhatóvá vált, az első két szakma megszerzése ingyenes – részletezte. Beszélt az oktatók béremeléséről, valamint a tanulói ösztöndíjakról is.