Komjáthi Imre szerint a dolgozó magyar emberek nem tudnak tisztességesen megélni, a megkeresett javaik csak a túléléshez elegendőek. A munkások termelik meg a GDP-t, az ő munkájuk viszi előre az országot – hangoztatta, hozzátéve, a dolgozóknak fizikai és anyagi biztonságra, valamint szociális védőhálóra van szüksége.

Hirdetés

A képviselő háztartási mentőcsomagot javasolt, amelynek része az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának nulla százalékra csökkentése, az élelmiszerekre kivetett extraáfa eltörlése. Érvelt az élelmiszerárstop megtartása mellett, javasolta, hogy vezessenek be élelmiszer-bankkártyát a leginkább rászoruló 300 ezer családnak havi 20 ezer forint értékben. Ötszázalékos nyugdíjemelést javasolt júniustól, valamint hogy célzottan támogassák hazai kisboltokat, hogy az árstopos termékek mindenhol elérhetők legyenek.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte, a kormány minden lehetséges módon szeretné megbecsülni azokat, akik bérből és fizetésből élnek, és azt szeretné elérni, mindenkinek legyen munkája, aki akar és tud dolgozni. Elmondta, amikor a kormány megkezdte a munkáját 12 százalék volt a munkanélküliség, majd ez az arány négy százalék alá csökkent.

Szólt arról, hogy a háború és az arra adott rossz brüsszeli válaszok éreztetik hatásukat, idén ez négyezermilliárd forintos mozgástérszűkülést jelent. Ezért is jelentős eredmény, hogy a magyar gazdaság a háborús évben is növekedni tudott – mondta. Közölte, az is eredmény, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben a bruttó béremelkedés felette van az inflációnak.

A szocialista javaslatokkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldali választási programok adóemelésekről szólnak és egyhavi nyugdíjat is a baloldal vett el az idősektől. Ha az önök receptját követnénk, magasabb lenne a munkanélküliség és alacsonyabbak a fizetések – mondta.

Korábban írtuk