A megállapodást pénteken Budapesten írta alá Orbán Viktor miniszterelnök és Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója.

Orbán Viktor beszédében kiemelte, hogy a Deutsche Telekom 20 éves magyarországi működése során 1800 milliárd forintnyi befektetést valósított meg, az ország egyik legnagyobb adófizetője, évi 140 milliárd forint adót fizet. Emellett az elmúlt években közel 10 milliárd forinttal támogatta a magyar kultúrát és sportot. A vállalat 12 ezer embert foglalkoztat és további 100 ezer ember dolgozik a Magyar Telekom beszállítóinál.

Timotheus Höttges az aláírás alkalmából hangsúlyozta: a Magyar Telekom szándéka az, hogy beruházásaival elősegítse a nagysebességű szélessávú internet mielőbbi elérhetőségét a magyar lakosság számára. Ennek érdekében több százmilliárd forintot tervez befektetni a hálózat fejlesztésébe a következő években.

A magyar kormány és a Deutsche Telekom közös célja, hogy Magyarország a digitalizációban élenjáró legyen. Ez támogatja a magyar gazdaság termelékenységét és versenyképességet, és segíti a magyar állampolgárok társadalmi és gazdasági épülését is, fogalmazott.

Timotheus Höttges szerint az aláírt megállapodás egy újabb mérföldköve egy hosszú és sikeres együttműködésnek a Deutsche Telekom és Magyarország között, egy még szorosabb és termelékenyebb együttműködést vetít előre.

Emlékeztetett, hogy a magyarországi piacra lépés az első befektetése volt a DT-nek Közép-Kelet-Európában. Hozzátette, hogy a DT teljes mértékben támogatja a Magyar Telekomot, amelynek tervei között szerepel, hogy az év végére a magyar lakosság 80 százaléka számára 4G lefedettséget nyújtson, 2018-ra pedig minden háztartásba eljuttassa a nagysebességű szélessávú internet. Ezzel Magyarország idő előtt teljesítheti az Európai Unió Digitális Menetrendjében 2020-ra kitűzött célokat. A magyar leányvállalat ezzel egyfajta modell szerepet tölt be a vállalatcsoportban is. A távolabbi jövőről szólva elmondta, hogy a felhő alapú szolgáltatások teljes mértékben megváltoztatják majd az iparágat.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: a Deutsche Telekom most ünnepli 20. évfordulóját első magyarországi befektetésének, és stratégiai befektetői szerepvállalásával Magyarország a távközlés és informatika terén Európa élenjáró országai közé került. Sőt lefedettség és minőség terén, a 4G és más hasonló új technológiák bevezetésével számos európai országot maga mögé utasított.

Az mno.hu egyébként kormányzati forrásból úgy értesült, hogy a Deutsche Telekom egymilliárd eurós beruházást tervez Magyarországon.

(MTI, MNO)