A tájékoztatás szerint a fizetési kérelem szolgáltatás számos helyzetben, például számlafizetéseknél, internetes vagy fizikai boltban történő vásárlásoknál, vagy akár magánszemélyek közötti pénzküldésnél is használható, így újabb lehetőséget biztosít az elektronikus fizetések, ezen belül is az azonnali fizetés használatára. A fizetési kérelemmel indított átutalások a vásárlók számára minden esetben ingyenesek, míg a számlakibocsátók, kereskedők számára a jelenlegi megoldásoknál olcsóbb, kényelmesebb elektronikus fizetési alternatívát jelenthetnek.

Hirdetés

Április 1-jétől minden hazai banknak kötelező biztosítania az ügyfelei számára a fizetési kérelemre válaszul kezdeményezett azonnali fizetések indítását – hívta fel a figyelmet a jegybank.

A fizetési kérelem egy olyan szabványosított üzenet, amelyet a fizetés kedvezményezettje küld a fizető félnek. Az üzenet tartalmazza egy azonnali átutalási megbízás megadásához szükséges valamennyi adatot, amelynek segítségével a fizetés kényelmesen, automatizáltan történhet – ismertették a közleményben.

A fizetési kérelem alapú elektronikus fizetések biztosításához a számlakibocsátóknak, kereskedőknek szerződniük kell egy olyan bankkal vagy más pénzforgalmi szolgáltatóval, amely képes akár automatizált módon, kötegelten, nagy tömegben fizetési kérelmet küldeni.

Korábban írtuk

A szabályozás biztonsági okokból csak a fizetési kérelmek fogadását tette kötelezővé a pénzforgalmi szolgáltatóknak, az MNB adatai alapján azonban a lakossági banki ügyfelek jelentős részének már jelenleg is elérhető a fizetési kérelmek küldésének lehetősége is.