2011 óta a trianoni békediktátum aláírásának napjáról Nemzeti Összetartozás Napjaként emlékezünk meg. Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Emléknap programjai négy helyszínen zajlanak: a Magyarság Házában, a Parlament Kupolatermében és a Vajdaság két településén. Az Országgyűlés korábbi döntésének értelmében június 4-én a hangsúly azonban nem az elvesztés tragikus élményén, hanem az összetartozás lélekemelő valóságán van, így a nemzeti rendezvény programjai a kultúránk határon átívelő egysége, illetve az anyaországi és a külhoni magyarság kapcsolatainak erősítése köré épülnek fel.

Ennek jegyében külhoni és magyar diákok közösen készítettek egy nemzeti összetartozást kifejező alkotást, amelyet június 4-én, délelőtt 10 óra 30 perctől a Budai Várban található Magyarság Házában ünnepi műsor keretében avatnak fel. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a KIM Nemzetpolitikai Államtitkársága szervezésében, valamint a Rákóczi Szövetség támogatásával megvalósuló eseményen beszédet mond Répás Zsuzsanna, a KIM nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A Kárpát-medence népei közös jövőjének elősegítése, a nyelvéből, zenéjéből, kultúrájából erőt és értéket merítő magyarság nemzeti megújulásának, összetartozásának kifejezésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemrégiben bemutatta az Összetartozás Dalát, amely ezen a napon itthon és határon túl is felcsendül. A közös éneklésbe bárki bekapcsolódhat és mindenkit arra buzdítunk, hogy készüljön felvétel a produkcióról. A rögzített felvételt fel kell tölteni a legismertebb videómegosztó-portálra, és a legkifejezőbb kisvideókból az MTVA egy rövid klipet állít össze, illetve mutat majd be az Emléknapot követően. Az Összetartozás Dalának szerzői a Budai Várban, a Szentháromság téren, a Szent István szobornál, rossz idő esetén a Magyarság Házában várják az Összetartozás Dalának közös éneklésére az érdeklődőket.

Az Országház Kupolatermében 18 órakor a Szentegyházi Gyermekfilharmónia ad ünnepi koncertet, amelyen közreműködnek „Összetartozás Dala” videoklipjének szereplői: Antal Tímea, Baricz Gergő, Bencsik Tamara, Kállay-Saunders András és Csizmadia Anna. A koncerten ünnepi beszédet mond Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki egyúttal megnyitja a „Közös tér – közös örökség. Műemlék-helyreállítások a Kárpát-medencében” című fotókiállítást is. Ezzel egy időben, 18 órától Szabadkán is kezdetét veszi az ünnepi koncert a Szent Teréz templomban, a zuglói Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola diákkórusával. A szabadkai koncertet megelőzően 16 órától szentmisét tartanak Királyhalmán, ahol Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár mond beszédet.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját, a Nemzeti Összetartozás Napjává. Az erről szóló törvényben az Országgyűlés rögzítette, hogy kötelességének tekinti arra inteni a nemzet ma élő tagjait és a jövendő nemzedékeket, hogy a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltő hibáinkat is számon tartva, s ezekből okulva, az elmúlt kilencven esztendő küzdelmeiben az összefogás példáiból, a nemzeti megújulás eredményeiből erőt merítve, a nemzeti összetartozás erősítésén munkálkodjanak. Ennek érdekében az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.

http://www.nemzetiosszetartozas.kormany.hu/