Koncz Zsófia kiemelte: szeptembertől újra igényelhető támogatás a bölcsődei térítési díjhoz, a Magyar Államkincstárnál (MÁK) igényelhető támogatással a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérését kívánják segíteni.

Hirdetés

A támogatási forma történetében ez az első alkalom, hogy azok a szülők is igénybe vehetik, akik gyermeküket önkormányzati fenntartású bölcsődében helyezik el – közölte az államtitkár.

Hozzátette: továbbra is jogosultak a támogatásra azok, akiknek gyermekei minibölcsődét, családi bölcsődét, munkahelyi bölcsődét vagy napközbeni gyermekfelügyeletet vesznek igénybe.

A támogatást vidéken élők vehetik igénybe. A projekt 5,5 milliárd forint európai uniós és hazai forrásból valósul meg.

Koncz Zsófia a kormányzati erőfeszítések eredményeit részletezve elmondta, hogy 2010-hez képest több mint kétszeresére, 67 ezerre emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma, ebből ötezret az utóbbi egy évben hoztak létre. Ma csaknem 1200 településen működik bölcsőde, ami három és félszerese a 2010-es adatnak, és további intézmények épülnek – fűzte hozzá.

Korábban írtuk

A szeptember elejétől igényelhető támogatásra jelentkezők száma október közepére meghaladta a hatezerötszázat. A havonta igényelhető maximális összeg 50 ezer forint, bizonyos feltételek fennállásakor – például gyermekét egyedül nevelő szülő esetén – 65 ezer forint – közölte a KIM államtitkára.

Ágostházy Szabolcs, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a bölcsödéi támogatási rendszer egyrészt az intézményekben nevelkedő gyermekek érdekét szolgálja a minőségi pedagógiai munkának köszönhetően, másrészt a szülőknek is kedvez, hiszen hamarabb visszatérhetnek a munkaerőpiacra.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz keretében a kormány kiemelten kezelte már eddig is az egészségügyi fejlesztéseket, a rászorulók, a hátrányos helyzetűek, a családok célzott támogatását, a munkaerőpiaci integrációt – tette hozzá.

Bugár Csaba, a MÁK elnöke elmondta, hogy a korábbi hasonló támogatáshoz képest megváltoztak az igénylésre vonatkozó szabályok, ezért mindenkinek érdemes figyelmesen áttekinteni a pályázatok benyújtásával kapcsolatos részletes információkat a honlapjukon.