Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Hirdetés

Koncz Zsófia jelezte: 2010 után családtámogatási fordulat történt, mintegy harminc különféle családtámogatási forma van hatályban, amik közül kiemelte a bölcsődei fejlesztéseket.

Megemlítette, hogy a három éven aluli kisgyermeket nevelő anyáknak 2010-ben a 66 százaléka dolgozott, most ez az arány 78 százalék, ami a hetedik legjobb eredmény az Európai Unióban. Ebben sokat segítenek a bölcsődei fejlesztések – tette hozzá.

Koncz Zsófia azt mondta, 2010-ben 32,5 ezer bölcsődei hely volt az országban, ma már 67 ezer, s minden harmadik településen, minden járásban biztosított a bölcsődei ellátás.

Csak az elmúlt évben ötezer új bölcsődei helyet hoztak létre, s jelenleg is többezer férőhely kialakítása zajlik az országban – tette hozzá megjegyezve, hogy Hajdú-Biharban 2010-ben 22 településen 1680 bölcsődei férőhely volt, ma 56 településen 3573, vagyis a vármegyei települések több mint kétharmadában van bölcsődei ellátás.

Korábban írtuk

Koncz Zsófia hozzátette: Debrecenben 1800-at meghaladó bölcsődei hely van, ami több mint az országos átlag. Az intézmények 75 százaléka önkormányzati fenntartású – fűzte hozzá.

A most elkészült Zelemér utcai, 96 kisgyerek fogadására alkalmas bölcsőde a kormány 1,229 milliárd forintos támogatásából valósult meg – jelezte a családügyi államtitkár hozzátéve, hogy a beruházással 29 új munkahely jött létre.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere az 1960-as, 1970-es évek helyi bölcsődefejlesztési programjához hasonlította az elmúlt évek beruházásait, amelynek keretében most a tizennegyedik új bölcsődét adják át.

Hozzátette: a város gazdaságfejlesztése eredményeként az elmúlt években húszezer új munkahely jött létre, s egyre nagyobb az igény a bölcsődei helyekre.

Az önkormányzat mellett komoly intézményfejlesztésbe kezdtek az egyházak is: a józsai városrészben a reformátusok, a Tócóvölgyben a görögkatolikusok, a déli városrészben pedig az evangélikusok és a baptisták terveznek bölcsődeépítést – ismertette a polgármester.